Gå videre til hovedindholdet

Pita med bøf og feta-dressing med friske krydderurter


Som opfølgning på sidste indlæg med opskrift på pitabrød kommer her som lovet en opskrift på gode sager man kan putte i sine pitaer.

Man kan jo snart sagt putte hvad som helst i pitabrød, og som regel serverer jeg dem sammen med en masse skåle fulde af salat, ærter, majs, peberfrugt, tomat, tun, osv., for så kan de kræsne selektivt spisende unge mennesker i familien selv vælge fyldet.

Men! Jeg kan tydeligt huske den første gang, jeg selv smagte pita for første gang. Det var helt tilbage i '80'erne (1980'erne, that is), hvor vi fik take away (også et nyt koncept dengang) fra en græsk restaurant (meget, meget eksotisk), og vi fik pita'er med græsk bøf og tomater. Det smagte fuldstændigt himmelsk og krydret helt anderledes end den mad vi normalt fik. Så den dag i dag indeholder den ultimative pita for mig en god græsk bøf. Det er dog ikke ret tit, jeg kan svinge mig op til at lave det - også fordi jeg prøver at spare på kødet - men når jeg kan, bliver det gerne sammen med en gang salt og frisk fetadressing med masser af krydderurter i. SÅ godt! 

Kalí órexi - som de vist siger i Grækenland!
Pita med lam og feta-dressing (4 pers.)

4 pitabrød (købte eller se opskrift her: http://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/04/pitabrd.html)

Bøf:
200 g hakket lam + 200 g hakket okse (eller 400 g hakket oksekød)
1 tsk løgpulver (eller ½ fintrevet løg)
1 tsk hvidløgspulver (eller ½ finthakket hvidløg)
1 æg
2 spsk rasp eller groft mel
2 tsk timian (frisk eller tørret)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Dressing:
200 g god fuldfed feta
1 dl mælk eller fløde 9%
Saft fra ½ citron
½ fed knust hvidløg (eller et par blade finthakket ramsløg)
En stor håndfuld frisk persille, koriander og mynte.
Peber 

Desuden:
1 agurk i skiver
Frisk spinat

Bøf
Ælt de to slags kød godt sammen. Tilsæt resten af ingredienserne til bøffen pånær olien (som er til stegningen) og ælt eller rør kødet godt igennem, så alle ingredienserne blandes. Del kødet i fire og rul til kugler. Lad meget gerne hvile på køl i ½-1 times tid. Lav imens dressingen.

Dressing
Smuldr fetaen ned i en skål. Kom mælk/fløde og citronsaft i og blend med en stavblender til du har en helt glat masse (kan også gøres med en gaffel eller piskeris, men det kræver tålmodighed). Hak krydderurterne groft og kom dem i fetaen sammen med hakkede ramsløg eller finthakket hvidløg. Bland godt sammen og smag til med peber (der er så meget salt i fetaosten, at der som regel ikke er brug for mere salt). Lad gerne stå og hvile på køl ½-1 times tid, så krydderurterne får en chance for rigtig at afgive smag.

Bøf - fortsat

Tag kødet ud mindst 10 min., før det skal steges. Form til bøffer (ca 1½ cm tykke) og steg dem i lidt olivenolie, gerne på en grillpande - eller endnu bedre: På grillen. Jeg plejer at stege dem lidt hårdt 2-3 min på hver side.



Pitabrød
Varm pitabrødene ved 125 grader i ca. 5 min. De skal bare varmes igennem, endelig ikke blive hårde.

Sæt bøffer, dressing, agurk og spinat på bordet, og lad folk selv sammensætte og samle deres pita.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...