Pita med bøf og feta-dressing med friske krydderurter


Som opfølgning på sidste indlæg med opskrift på pitabrød kommer her som lovet en opskrift på gode sager man kan putte i sine pitaer.

Man kan jo snart sagt putte hvad som helst i pitabrød, og som regel serverer jeg dem sammen med en masse skåle fulde af salat, ærter, majs, peberfrugt, tomat, tun, osv., for så kan de kræsne selektivt spisende unge mennesker i familien selv vælge fyldet.

Men! Jeg kan tydeligt huske den første gang, jeg selv smagte pita for første gang. Det var helt tilbage i '80'erne (1980'erne, that is), hvor vi fik take away (også et nyt koncept dengang) fra en græsk restaurant (meget, meget eksotisk), og vi fik pita'er med græsk bøf og tomater. Det smagte fuldstændigt himmelsk og krydret helt anderledes end den mad vi normalt fik. Så den dag i dag indeholder den ultimative pita for mig en god græsk bøf. Det er dog ikke ret tit, jeg kan svinge mig op til at lave det - også fordi jeg prøver at spare på kødet - men når jeg kan, bliver det gerne sammen med en gang salt og frisk fetadressing med masser af krydderurter i. SÅ godt! 

Kalí órexi - som de vist siger i Grækenland!
Pita med lam og feta-dressing (4 pers.)

4 pitabrød (købte eller se opskrift her: http://alverdensmad1.blogspot.dk/2018/04/pitabrd.html)

Bøf:
200 g hakket lam + 200 g hakket okse (eller 400 g hakket oksekød)
1 tsk løgpulver (eller ½ fintrevet løg)
1 tsk hvidløgspulver (eller ½ finthakket hvidløg)
1 æg
2 spsk rasp eller groft mel
2 tsk timian (frisk eller tørret)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Dressing:
200 g god fuldfed feta
1 dl mælk eller fløde 9%
Saft fra ½ citron
½ fed knust hvidløg (eller et par blade finthakket ramsløg)
En stor håndfuld frisk persille, koriander og mynte.
Peber 

Desuden:
1 agurk i skiver
Frisk spinat

Bøf
Ælt de to slags kød godt sammen. Tilsæt resten af ingredienserne til bøffen pånær olien (som er til stegningen) og ælt eller rør kødet godt igennem, så alle ingredienserne blandes. Del kødet i fire og rul til kugler. Lad meget gerne hvile på køl i ½-1 times tid. Lav imens dressingen.

Dressing
Smuldr fetaen ned i en skål. Kom mælk/fløde og citronsaft i og blend med en stavblender til du har en helt glat masse (kan også gøres med en gaffel eller piskeris, men det kræver tålmodighed). Hak krydderurterne groft og kom dem i fetaen sammen med hakkede ramsløg eller finthakket hvidløg. Bland godt sammen og smag til med peber (der er så meget salt i fetaosten, at der som regel ikke er brug for mere salt). Lad gerne stå og hvile på køl ½-1 times tid, så krydderurterne får en chance for rigtig at afgive smag.

Bøf - fortsat

Tag kødet ud mindst 10 min., før det skal steges. Form til bøffer (ca 1½ cm tykke) og steg dem i lidt olivenolie, gerne på en grillpande - eller endnu bedre: På grillen. Jeg plejer at stege dem lidt hårdt 2-3 min på hver side.Pitabrød
Varm pitabrødene ved 125 grader i ca. 5 min. De skal bare varmes igennem, endelig ikke blive hårde.

Sæt bøffer, dressing, agurk og spinat på bordet, og lad folk selv sammensætte og samle deres pita.


Kommentarer

Populære indlæg