Gå videre til hovedindholdet

Granola med ahornsirup



Mmmm, granola!

Totalt yndlings-morgenmad. Især sammen med en eller anden form for surmælksprodukt som kefir, skyr eller ymer. Men granola er jo dybest set "bare" en form for sprød (og mere usund) muesli og kan bruges til meget andet end morgenmad. Brug den som topping på en bær-crumble, i muffins, som ekstra knas i småkagedejen, ovenpå på en smoothie eller endda som det crunchy indslag i salaten.

Man kan selvfølgelig købe færdiglavet granola i butikkerne, men som det så ofte er tilfældet, smager det bare bedre, når man laver det selv. Ikke mindst fordi man selv kan bestemme hvilke ingredienser, der skal inkluderes (masser af sprøde nødder i mit tilfælde) og udelades (kokosflager! They have no business in my granola, selvom jeg godt kan lide kokos i alle mulige andre sammenhænge). Jeg påstår på ingen måde, at denne granola er en supersund morgenmad, for der er både smør og sirup i, men når man laver den selv, ved man i det mindste, hvilke ingredienser der er i. 

Granolaen her kan holde sig mindst 2 uger i en lufttæt beholder.

Granola med ahornsirup (ca. 1 liter)
5 dl fintvalsede havregryn
3 dl blandede nødder (jeg brugte pecannødder og mandler)
1 dl græskarkerner
½ dl solsikkefrø
1 dl ahornsirup
25 g smør

Herudover:
½ dl chiafrø
1 dl tørrede tranebær
½ dl tørrede gojibær

Til servering:
Evt friske bær og skyr.

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Bland havregryn, nødder, græskarkerner og solsikkefrø i en skål. Smelt smørret og hæld det i skålen sammen med siruppen. Vend godt rundt med hænderne, så nødder og gryn er dækket.

Fordel blandingen i et tyndt lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen i ca. 30 min. Rør lidt rundt i blandingen et par gange - især hvis du kan se blandingen er ved at blive meget mørk nogen steder. Tag blandingen ud, når den er gylden. Den må ikke blive for mørk - så smager det brændt. 

Lad blandingen afkøle helt inden chiafrø og tørrede bær blandes i. 

Opbevares i en ren, tør beholder og kan holde sig 1-2 uger.
På billederne er granolaen serveret med skyr og friske bær fra frost.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...