Granola med ahornsirupMmmm, granola!

Totalt yndlings-morgenmad. Især sammen med en eller anden form for surmælksprodukt som kefir, skyr eller ymer. Men granola er jo dybest set "bare" en form for sprød (og mere usund) muesli og kan bruges til meget andet end morgenmad. Brug den som topping på en bær-crumble, i muffins, som ekstra knas i småkagedejen, ovenpå på en smoothie eller endda som det crunchy indslag i salaten.

Man kan selvfølgelig købe færdiglavet granola i butikkerne, men som det så ofte er tilfældet, smager det bare bedre, når man laver det selv. Ikke mindst fordi man selv kan bestemme hvilke ingredienser, der skal inkluderes (masser af sprøde nødder i mit tilfælde) og udelades (kokosflager! They have no business in my granola, selvom jeg godt kan lide kokos i alle mulige andre sammenhænge). Jeg påstår på ingen måde, at denne granola er en supersund morgenmad, for der er både smør og sirup i, men når man laver den selv, ved man i det mindste, hvilke ingredienser der er i. 

Granolaen her kan holde sig mindst 2 uger i en lufttæt beholder.

Granola med ahornsirup (ca. 1 liter)
5 dl fintvalsede havregryn
3 dl blandede nødder (jeg brugte pecannødder og mandler)
1 dl græskarkerner
½ dl solsikkefrø
1 dl ahornsirup
25 g smør

Herudover:
½ dl chiafrø
1 dl tørrede tranebær
½ dl tørrede gojibær

Til servering:
Evt friske bær og skyr.

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Bland havregryn, nødder, græskarkerner og solsikkefrø i en skål. Smelt smørret og hæld det i skålen sammen med siruppen. Vend godt rundt med hænderne, så nødder og gryn er dækket.

Fordel blandingen i et tyndt lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen i ca. 30 min. Rør lidt rundt i blandingen et par gange - især hvis du kan se blandingen er ved at blive meget mørk nogen steder. Tag blandingen ud, når den er gylden. Den må ikke blive for mørk - så smager det brændt. 

Lad blandingen afkøle helt inden chiafrø og tørrede bær blandes i. 

Opbevares i en ren, tør beholder og kan holde sig 1-2 uger.
På billederne er granolaen serveret med skyr og friske bær fra frost.


Kommentarer

Populære indlæg