Varme hveder / kardemommebollerJa, det her er en opskrift på hvedeknopper, som flækkes, ristes og spises som varme hveder aftenen før St. Bededag. MEN samtidig er det faktisk også opskriften på verdens bedste kademommeboller, og derfor bør indtagelsen af dem absolut ikke begrænses til aftenen før St. Bededag, der i år falder fredag d. 27. april (#servicemeddelelse). De er søde, de er bløde, de er ren velsmag. Faktisk er det så god en bolle, at mine to piger - der ellers er overdrevent glade for syltetøj og den slags - næsten altid beder om at få en kardemommebolle "på hånden". "På hånden" er det, som de af en eller anden grund kalder mad, man bare får stukket ud uden andet tilbehør og som spises lidt på farten (som i: "Vi går på legepladsen. Må jeg få en bolle på hånden?"). Men bollerne kan selvfølgelig også flækkes, ristes og spises med lidt smør eller en god ost - mmmm.
Bollerne bliver relativt hurtigt kedelige, hvis de bare opbevares i en pose eller brødkasse, men bag endelig en stor portion, frys halvdelen ned, og tø så et par boller op i ovnen (10-15 min. ved 125 grader) på en regnvejrsdag. Så er de igen bløde og vidunderlige og smager lige så godt som nybagte. Hvis de skulle udvikle en hård overflade i ovnen (det skal de ikke; de skal være bløøøøde), kan man lægge et viskestykke over dem, lige når de er kommet ud af ovnen. Så får dampen dem til at blive bløde og eftergivende igen.
Varme hveder / kardemommeboller (24 stk)
50 g gær
5 dl mælk
1½ tsk fint salt
100 g sukker
2 tsk kardemomme
2 æg
900 g mel
125 g blødt smør

Lun mælken i mikroovn eller en kasserolle, til mælken er håndvarm. Kom mælken i en stor røreskål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, kardemomme, æg og det meste af melet. Rør dejen på en røremaskine i 10 min (dejen skal være ret blød og klistret, så den er nemmest at ælte på en maskine). Kom nu smørret i lidt ad gangen, mens maskinen kører. Rør til smørret er helt optaget i dejen. Er dejen nu meget blød og uhåndterlig, så kom lidt mere mel i, men dejen skal ikke være alt for fast.

Lad dejen hvile tildækket i skålen i 30 min. 

Hæld mel på bordet, kom dejen ud herpå. Slå den ned og del den i 24 lige store stykker, der trilles til runde boller og stilles med ca. 1 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne med et rent viskestykke og lad dem hæve 1½ time, hvor bollerne gerne skulle være hævet godt og bollernes kanter rører hinanden.

Varm ovnen op til 175 grader varmluft og bag bollerne midt i ovnen i ca 18 min.

Lad bollerne køle af på en bagerist. Hvis de er blevet bagt lidt for længe eller hårdt, kan man redde dem og gøre dem bløde og lækre igen ved at komme et rent viskestykke over dem, mens de køler af. Varmen under viskestykket gør dem bløde igen.

Kan spises præcis som de er eller skæres over, ristes og spises med smør. De kan fint fryses og smager vidunderligt efter en kort opvarmning i ovnen ved 120 grader.


Kommentarer

 1. Hej Pernille.
  Har du ikke glemt at skrive, hvornår smørret skal puttes i dejen? :-)
  Hilsen Nanna (din tidligere genbo)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo hun har. Jeg opdagede det først, da dejen havde rørt i 10 min, og jeg havde mættet den med mel :)

   Slet
  2. Oh no, Nanna og Marie. Jeg håber det endte godt med hvederne alligevel:-)

   Slet
 2. Jeg opdagede det heldigvis lige inden, jeg puttede mel i. Og de blev mega gode. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt at høre!!! Og det er rettet i teksten nu (flov blogger-Smiley).

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg