Gå videre til hovedindholdet

Peach & blueberry skillet cobblerCrumble cakes - eller smuldrekager - har længe været en yndet dessert i min omgangskreds. Crumbles er nemme at smide sammen, kræver ikke mange ingredienser og smager himmelsk.

Cobbleren stammer fra sydstaterne og er at sammenligne med en fancy form for crumble. Den er lige så nem at lave, men gør brug af lidt mere mørdej - og mørdej er vi nogen, der er (lidt for) glade for. Ligesom en crumble kan cobbleren varieres i det uendelige med den lige frugt, man har lyst til eller har ved hånden. Cobbleren har i øvrigt fået sit navn, fordi den af udseende minder lidt om brosten (cobblestone), der ligger ved siden af hinanden. Heldigvis er der slet, slet ikke noget brosten over den måde, den smager på! -det skulle da lige være, hvis man lod den stå alt for længe i ovnen.

Nåmenaltså, denne simple cobbler er bagt i en støbejernspande (skillet) - for sådan én er jeg den lykkelige ejer af - men kagen kan lige så fint bages i en helt almindelig tærteform eller et ovnfast fad. Så no worries - get baking!

Peach & blueberry skillet cobbler (6-8 pers)
Dejen:
100 g hvedemel
50 g mandel mel (eller 50 g. hvedemel)
50 g sukker
1 tsk bagepulver
½ tsk kardemomme
100 g smør
2 tsk kold mælk (brug gerne kærnemælk, hvis du har, men alm mælk er også fint)

1 stor ds ferskner (820 g/470 g drænet vægt)
100 g blåbær (friske eller fra frost)
2 spsk amaretto (kan udelades)
1 spsk majsstivelse
Lidt smør til formen/støbejerns-panden

Til pensling:
1 æg
Lidt perlesukker
Lidt hasselnøddeflager

Til servering:
Vanilleis eller creme fraiche

Dejen:
Bland mel, mandelmel, sukker, bagepulver og kardemomme i en skål. Smuldr det kolde smør heri. Saml dejen med 2 spsk kold mælk. Sæt dejen på køl , mens frugten forberedes.

Dræn fesknerne pånær ca ½ dl væske, som hældes i en skål. Skær fersknerne i mindre stykker og kom dem ned i skålen. Hæld amarettoen i. Drys majsmelet i og vend rundt, så melet blander sig med væsken. Smør formen/støbejerns-panden med lidt smør og kom fersknerne og væsken heri. Fordel blåbær over. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft, mens du forbereder det sidste.

Tag dejen ud fra køl og del den i 8 dele, der rulles til små kugler, presses lidt flade og fordeles ovenpå frugten. Pensl med lidt sammenpisket æg og drys med perlesukker og nødder.

Bag 20-25 min midt i ovnen til dejen er sprød og lige knap gennembagt.

Lad afkøle en smule før den serveres med is eller creme fraiche.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte