Peach & blueberry skillet cobblerCrumble cakes - eller smuldrekager - har længe været en yndet dessert i min omgangskreds. Crumbles er nemme at smide sammen, kræver ikke mange ingredienser og smager himmelsk.

Cobbleren stammer fra sydstaterne og er at sammenligne med en fancy form for crumble. Den er lige så nem at lave, men gør brug af lidt mere mørdej - og mørdej er vi nogen, der er (lidt for) glade for. Ligesom en crumble kan cobbleren varieres i det uendelige med den lige frugt, man har lyst til eller har ved hånden. Cobbleren har i øvrigt fået sit navn, fordi den af udseende minder lidt om brosten (cobblestone), der ligger ved siden af hinanden. Heldigvis er der slet, slet ikke noget brosten over den måde, den smager på! -det skulle da lige være, hvis man lod den stå alt for længe i ovnen.

Nåmenaltså, denne simple cobbler er bagt i en støbejernspande (skillet) - for sådan én er jeg den lykkelige ejer af - men kagen kan lige så fint bages i en helt almindelig tærteform eller et ovnfast fad. Så no worries - get baking!

Peach & blueberry skillet cobbler (6-8 pers)
Dejen:
100 g hvedemel
50 g mandel mel (eller 50 g. hvedemel)
50 g sukker
1 tsk bagepulver
½ tsk kardemomme
100 g smør
2 tsk kold mælk (brug gerne kærnemælk, hvis du har, men alm mælk er også fint)

1 stor ds ferskner (820 g/470 g drænet vægt)
100 g blåbær (friske eller fra frost)
2 spsk amaretto (kan udelades)
1 spsk majsstivelse
Lidt smør til formen/støbejerns-panden

Til pensling:
1 æg
Lidt perlesukker
Lidt hasselnøddeflager

Til servering:
Vanilleis eller creme fraiche

Dejen:
Bland mel, mandelmel, sukker, bagepulver og kardemomme i en skål. Smuldr det kolde smør heri. Saml dejen med 2 spsk kold mælk. Sæt dejen på køl , mens frugten forberedes.

Dræn fesknerne pånær ca ½ dl væske, som hældes i en skål. Skær fersknerne i mindre stykker og kom dem ned i skålen. Hæld amarettoen i. Drys majsmelet i og vend rundt, så melet blander sig med væsken. Smør formen/støbejerns-panden med lidt smør og kom fersknerne og væsken heri. Fordel blåbær over. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft, mens du forbereder det sidste.

Tag dejen ud fra køl og del den i 8 dele, der rulles til små kugler, presses lidt flade og fordeles ovenpå frugten. Pensl med lidt sammenpisket æg og drys med perlesukker og nødder.

Bag 20-25 min midt i ovnen til dejen er sprød og lige knap gennembagt.

Lad afkøle en smule før den serveres med is eller creme fraiche.

Kommentarer

Populære indlæg