Gå videre til hovedindholdet

English muffins


Endnu et afsnit i morgenmads-sagaen - og et virkelig godt afsnit, hvis jeg selv må sige det. 

English muffins har ikke noget med kager at gøre, men er derimod små, flade boller, som (vist nok og formentlig) stammer fra USA. De bliver spist til morgen, gerne med smør og syltetøj eller honning, men er også kendt som en uundværlig del af den skønne og voldsomme morgenmadsret Eggs Benedict, hvori der udover den engelske muffin også indgår både skinke og porcheret æg, toppet af med en gang hollandaise-sauce. Eggs benedict har jeg kun smagt en enkelt gang for flere år siden, da jeg var på udvekslingsophold i Los Angeles. Det smagte vidunderligt, men bagefter var jeg så mæt, at jeg svedte og næsten ikke kunne rokke mig. Det er virkeligt et solidt måltid!

Men english muffins kan sagtens spises med lidt mere ydmygt pålæg. De er nemme at lave - og så skal de steges på en pande og ikke bages i ovnen. Det gør dem lidt tidskrævende, men de er det hele værd. Sprøde udenpå og bløde indeni. En herlig måde at starte dagen på!


English muffins (ca. 12 stk)
1 dl lunken vand
2,5 dl mælk
25 g gær
1 tsk sukker
1 tsk salt
2 dl fuldkornsmel
5-6 dl hvedemel + lidt til udrulning.
25 g. blødt smør
Groft majsmel/polenta (eller fuldkornsmel)

Bland mælk og vand i en røreskål og rør gæren ud heri til den er helt opløst. Rør salt og sukker i, og kom herefter fuldkornsmel og det meste af hvedemelet i til du har en fast, men stadig lidt klistret dej. Ælt dejen godt igennem, gerne i en røremaskine. Skær smørret i mindre stykker og ælt det godt ind i dejen.

Stil dejen til hævning - enten 1 time under en fugtigt klæde et lunt sted eller natten over i køleskabet med husholdningsfilm over. Hvis du sætter dejen i køleskab, skal den lige have ½ time på køkkenbordet til at få stuetemperatur, før du går videre med næste trin.

Slå dejen ned og rul den ud på et meldrysset bord til den er ca. 2 cm tyk. Stik boller ud med en udstikker eller et glas (ca. 8 cm i diameter). Lad bollerne hæve ½ time på bordet under et klæde.

Drys majsmel/fuldkornsmel på begge sider af bollerne og varm en tykbundet pande (gerne støbejern) op til middelvarme. Bag bollerne nogle stykker ad gangen (de skal have god plads på den tøøre pande) ved middel varme i ca. 6 minutter på hver side.

Skal ikke skæres, men "brydes" op, enten forsigtigt med en gaffel eller bare med fingrene. Smager dejligt nybagte, men smager også rigtig godt senere på dagen eller dagen efter, hvis de lige får en tur på brødristeren. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte