Gå videre til hovedindholdet

English muffins


Endnu et afsnit i morgenmads-sagaen - og et virkelig godt afsnit, hvis jeg selv må sige det. 

English muffins har ikke noget med kager at gøre, men er derimod små, flade boller, som (vist nok og formentlig) stammer fra USA. De bliver spist til morgen, gerne med smør og syltetøj eller honning, men er også kendt som en uundværlig del af den skønne og voldsomme morgenmadsret Eggs Benedict, hvori der udover den engelske muffin også indgår både skinke og porcheret æg, toppet af med en gang hollandaise-sauce. Eggs benedict har jeg kun smagt en enkelt gang for flere år siden, da jeg var på udvekslingsophold i Los Angeles. Det smagte vidunderligt, men bagefter var jeg så mæt, at jeg svedte og næsten ikke kunne rokke mig. Det er virkeligt et solidt måltid!

Men english muffins kan sagtens spises med lidt mere ydmygt pålæg. De er nemme at lave - og så skal de steges på en pande og ikke bages i ovnen. Det gør dem lidt tidskrævende, men de er det hele værd. Sprøde udenpå og bløde indeni. En herlig måde at starte dagen på!


English muffins (ca. 12 stk)
1 dl lunken vand
2,5 dl mælk
25 g gær
1 tsk sukker
1 tsk salt
2 dl fuldkornsmel
5-6 dl hvedemel + lidt til udrulning.
25 g. blødt smør
Groft majsmel/polenta (eller fuldkornsmel)

Bland mælk og vand i en røreskål og rør gæren ud heri til den er helt opløst. Rør salt og sukker i, og kom herefter fuldkornsmel og det meste af hvedemelet i til du har en fast, men stadig lidt klistret dej. Ælt dejen godt igennem, gerne i en røremaskine. Skær smørret i mindre stykker og ælt det godt ind i dejen.

Stil dejen til hævning - enten 1 time under en fugtigt klæde et lunt sted eller natten over i køleskabet med husholdningsfilm over. Hvis du sætter dejen i køleskab, skal den lige have ½ time på køkkenbordet til at få stuetemperatur, før du går videre med næste trin.

Slå dejen ned og rul den ud på et meldrysset bord til den er ca. 2 cm tyk. Stik boller ud med en udstikker eller et glas (ca. 8 cm i diameter). Lad bollerne hæve ½ time på bordet under et klæde.

Drys majsmel/fuldkornsmel på begge sider af bollerne og varm en tykbundet pande (gerne støbejern) op til middelvarme. Bag bollerne nogle stykker ad gangen (de skal have god plads på den tøøre pande) ved middel varme i ca. 6 minutter på hver side.

Skal ikke skæres, men "brydes" op, enten forsigtigt med en gaffel eller bare med fingrene. Smager dejligt nybagte, men smager også rigtig godt senere på dagen eller dagen efter, hvis de lige får en tur på brødristeren. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)