Og det var sådan denne nemme galette kom til verden en dag midt i sommerferien.
Galette er den franske betegnelse for en tærte, der er bagt uden form og derfor ser mere rustik ud end tærte bagt i en form. Jeg synes, galetter er nemmere at bage, fordi man ikke så nemt risikerer, at kagen får en soggy bottom (som britterne siger), men i stedet bliver sprød og gennembagt, netop fordi den bliver bagt direkte på bagepladen.
Frangipane er også en fransk specialitet, som smager lidt hen ad marcipan, men er knap så sød. I denne galatte bidrager den på fineste vis med cremet og snasket mandelsmag i den sprøde galette.
Dej:
75 g. koldt smør
100 g. hvedemel
50 g .groft hvedemel
50 g. flormelis
½ æg
Evt. lidt koldt vand
Frangipane:
50 g mandelmel
50 g rørsukker
50 g. smør
½ æg
1 spsk amaretto (kan udelades, men smager vildt godt!)
Herudover:
5 abrikoser, sten fjernet og skåret i både
2 håndfulde blåbær
25 g. mandelsplitter
1 sammenpisket æg til pensling
1 spsk perlesukker
Dej:
Bland hvedemel, groft mel og flormelis i en skål. Smuldr det kolde smør heri med fingrene til dejen ligner brødkrummer. Saml hurtigt dejen (den skal ikke æltes!) med æg, og hvis den ikke helt vil hænge sammen, kan man tilsætte en smule koldt vand. Rul dejen til en kugle, dæk med husholdningsfilm og læg i køleskabet ½ times tid.
Frangipane:
Alle ingredienserne piskes godt sammen til en luftig masse
Samling og bagning:
Rul dejen ud i en cirkel på ca. 40 x 40 cm. og læg den forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel frangipanen ovenpå den udrullede dej, men lad de sidste 3 cm. fra kanten forblive bare (se billede herunder). Fordel abrikoserne oven på og drys med mandelsplitter.
Fold nu forsigtigt kanterne ind over fyldet - pas på, der ikke kommer huller i dejen, så fyldet siver ud under bagningen. Skulle der komme et hul, så lap det ved at presse dejen sammen over det.
Pensl kanterne med sammenpisket æg og drys med perlesukker.
Bages midt i ovnen ved 175 grader i 20-25 min. Galetten skal være gylden, men bør ikke blive for mørk i kanterne. Server den lun med vanilleis eller kold med creme fraiche.
Magnifique!
Kommentarer
Send en kommentar