Gå videre til hovedindholdet

Galette med frangipane, abrikos og blåbærNogen gange så skal jeg bare sådan bage kage. I princippet synes jeg jo kun, man skal bage kage, når der ligesom er en lejlighed til det. En fødselsdag eller i det mindste nogen, der har tabt en tand eller sådan noget. Men nogle gange kommer der bare sådan en ubændig kage-bage-trang over mig. Det er ligesom fru murermester Madsen i Matador siger: "Det er ikke, fordi jeg har lyst - jeg trænger!"   

Og det var sådan denne nemme galette kom til verden en dag midt i sommerferien. 

Galette er den franske betegnelse for en tærte, der er bagt uden form og derfor ser mere rustik ud end tærte bagt i en form. Jeg synes, galetter er nemmere at bage, fordi man ikke så nemt risikerer, at kagen får en soggy bottom (som britterne siger), men i stedet bliver sprød og gennembagt, netop fordi den bliver bagt direkte på bagepladen. 

Frangipane er også en fransk specialitet, som smager lidt hen ad marcipan, men er knap så sød. I denne galatte bidrager den på fineste vis med cremet og snasket mandelsmag i den sprøde galette.


Galette med frangipane, abrikos og blåbær (6-8 pers)
Dej:
75 g. koldt smør
100 g. hvedemel
50 g .groft hvedemel
50 g. flormelis
½ æg
Evt. lidt koldt vand

Frangipane:
50 g mandelmel
50 g rørsukker
50 g. smør
½ æg
1 spsk amaretto (kan udelades, men smager vildt godt!)

Herudover:
5 abrikoser, sten fjernet og skåret i både 
2 håndfulde blåbær 
25 g. mandelsplitter
1 sammenpisket æg til pensling
1 spsk perlesukker

Dej:
Bland hvedemel, groft mel og flormelis i en skål. Smuldr det kolde smør heri med fingrene til dejen ligner brødkrummer. Saml hurtigt dejen (den skal ikke æltes!) med æg, og hvis den ikke helt vil hænge sammen, kan man tilsætte en smule koldt vand. Rul dejen til en kugle, dæk med husholdningsfilm og læg i køleskabet ½ times tid.

Frangipane:
Alle ingredienserne piskes godt sammen til en luftig masse 

Samling og bagning:
Rul dejen ud i en cirkel på ca. 40 x 40 cm. og læg den forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel frangipanen ovenpå den udrullede dej, men lad de sidste 3 cm. fra kanten forblive bare (se billede herunder). Fordel abrikoserne oven på og drys med mandelsplitter.


Fold nu forsigtigt kanterne ind over fyldet - pas på, der ikke kommer huller i dejen, så fyldet siver ud under bagningen. Skulle der komme et hul, så lap det ved at presse dejen sammen over det.


Pensl kanterne med sammenpisket æg og drys med perlesukker.

Bages midt i ovnen ved 175 grader i 20-25 min. Galetten skal være gylden, men bør ikke blive for mørk i kanterne. Server den lun med vanilleis eller kold med creme fraiche. 

Magnifique!


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)