Gå videre til hovedindholdet

Galette med frangipane, abrikos og blåbær



Nogen gange så skal jeg bare sådan bage kage. I princippet synes jeg jo kun, man skal bage kage, når der ligesom er en lejlighed til det. En fødselsdag eller i det mindste nogen, der har tabt en tand eller sådan noget. Men nogle gange kommer der bare sådan en ubændig kage-bage-trang over mig. Det er ligesom fru murermester Madsen i Matador siger: "Det er ikke, fordi jeg har lyst - jeg trænger!"   

Og det var sådan denne nemme galette kom til verden en dag midt i sommerferien. 

Galette er den franske betegnelse for en tærte, der er bagt uden form og derfor ser mere rustik ud end tærte bagt i en form. Jeg synes, galetter er nemmere at bage, fordi man ikke så nemt risikerer, at kagen får en soggy bottom (som britterne siger), men i stedet bliver sprød og gennembagt, netop fordi den bliver bagt direkte på bagepladen. 

Frangipane er også en fransk specialitet, som smager lidt hen ad marcipan, men er knap så sød. I denne galatte bidrager den på fineste vis med cremet og snasket mandelsmag i den sprøde galette.


Galette med frangipane, abrikos og blåbær (6-8 pers)
Dej:
75 g. koldt smør
100 g. hvedemel
50 g .groft hvedemel
50 g. flormelis
½ æg
Evt. lidt koldt vand

Frangipane:
50 g mandelmel
50 g rørsukker
50 g. smør
½ æg
1 spsk amaretto (kan udelades, men smager vildt godt!)

Herudover:
5 abrikoser, sten fjernet og skåret i både 
2 håndfulde blåbær 
25 g. mandelsplitter
1 sammenpisket æg til pensling
1 spsk perlesukker

Dej:
Bland hvedemel, groft mel og flormelis i en skål. Smuldr det kolde smør heri med fingrene til dejen ligner brødkrummer. Saml hurtigt dejen (den skal ikke æltes!) med æg, og hvis den ikke helt vil hænge sammen, kan man tilsætte en smule koldt vand. Rul dejen til en kugle, dæk med husholdningsfilm og læg i køleskabet ½ times tid.

Frangipane:
Alle ingredienserne piskes godt sammen til en luftig masse 

Samling og bagning:
Rul dejen ud i en cirkel på ca. 40 x 40 cm. og læg den forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel frangipanen ovenpå den udrullede dej, men lad de sidste 3 cm. fra kanten forblive bare (se billede herunder). Fordel abrikoserne oven på og drys med mandelsplitter.


Fold nu forsigtigt kanterne ind over fyldet - pas på, der ikke kommer huller i dejen, så fyldet siver ud under bagningen. Skulle der komme et hul, så lap det ved at presse dejen sammen over det.


Pensl kanterne med sammenpisket æg og drys med perlesukker.

Bages midt i ovnen ved 175 grader i 20-25 min. Galetten skal være gylden, men bør ikke blive for mørk i kanterne. Server den lun med vanilleis eller kold med creme fraiche. 

Magnifique!


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a