Gå videre til hovedindholdet

Hurtig hverdags-dal med kardemomme-ris


Dengang mine børn var mindre, var det at lave mad tit lidt af en udfordring. Dels var der hele det der ulvetime-syndrom (jeg har længe undret mig over, hvorfor det kaldes ulvetime, men er for ikke så længe siden blevet gjort opmærksom på, at det er fordi, det er det tidspunkt, hvor ungerne hyler som ulve - og det giver jo meget god mening), og så var mine piger en lang overgang ret mor-syge, så madlavningen foregik gerne med det ene barn på armen og det andet (grædende) om mit ben. Ret udfordrende og ikke særligt hyggeligt. Faktisk overvejede jeg i lang tid at lave en blog, som jeg ville kalde "Den en-armede kok", som skulle fokusere på små-børns-venlige retter, der kunne laves med én hånd (og hovedet under armen). 

Hvis "Den en-armede kok" nogensinde havde set dagens lys, var denne ret helt sikkert kommet med som én af de første. Den er nemlig utrolig nem at lave, smager skønt og er krydret, men ikke mere hidsig i smagen, end at de fleste kan være med. Den passer perfekt til en travl hverdags-aften og smager kun bedre dagen efter, så lav gerne en stor portion - så er der nem aftensmad til et par dage.

Dal og kardemomme-ris (4 pers.)

Dal
1 spsk ghee (eller smør)
1 rødløg (eller alm. løg)
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
1 ds. hakkede tomater
4 dl koldt vand
2,5 dl. røde linser
2 tsk garam masala
2 tsk gurkemaje
1 tsk koriander
½ tsk kanel
Salt

Frisk koriander
Citronbåde
Naan (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/hurtig-grntsags-tikka-masala-med-paneer.html)

Rødløg, hvidløg og ingefær skrælles og hakkes fint. Ghee eller smør varmes i en gryde og løgene, ingefæren, garam masala, gurkemaje, koriander og kanel svitses heri uden at brænde på - 2-3 minutter til løgene er gennemsigtigt. 

Skyl linserne et par gange i koldt vand.

Tilsæt den hakkede tomat, vand og linserne til gryden og lad simre 15 min., eller til linserne er helt mørre. Smag til med salt.

Server med ris, koriander, citronbåde og naan-brød.

Kardemomme-ris (4. pers)
3 dl. basmatiris
7 dl. koldt vand
1 tsk salt
5-6 kardemommekapsler
Et nip kardemomme

Skyld risen igennem med koldt vand et par gange. 

Kom ris, vand, salt og let maste kardemommekapsler i en gryde og bring i kog. Når vandet koger, skrues ned så risen simrer. Lad simre 10 minutter og sluk så for varmen, og lad risen stå 10 min. Drys med lidt ekstra kardemomme, et voila!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)