Gå videre til hovedindholdet

Hurtig hverdags-dal med kardemomme-ris


Dengang mine børn var mindre, var det at lave mad tit lidt af en udfordring. Dels var der hele det der ulvetime-syndrom (jeg har længe undret mig over, hvorfor det kaldes ulvetime, men er for ikke så længe siden blevet gjort opmærksom på, at det er fordi, det er det tidspunkt, hvor ungerne hyler som ulve - og det giver jo meget god mening), og så var mine piger en lang overgang ret mor-syge, så madlavningen foregik gerne med det ene barn på armen og det andet (grædende) om mit ben. Ret udfordrende og ikke særligt hyggeligt. Faktisk overvejede jeg i lang tid at lave en blog, som jeg ville kalde "Den en-armede kok", som skulle fokusere på små-børns-venlige retter, der kunne laves med én hånd (og hovedet under armen). 

Hvis "Den en-armede kok" nogensinde havde set dagens lys, var denne ret helt sikkert kommet med som én af de første. Den er nemlig utrolig nem at lave, smager skønt og er krydret, men ikke mere hidsig i smagen, end at de fleste kan være med. Den passer perfekt til en travl hverdags-aften og smager kun bedre dagen efter, så lav gerne en stor portion - så er der nem aftensmad til et par dage.

Dal og kardemomme-ris (4 pers.)

Dal
1 spsk ghee (eller smør)
1 rødløg (eller alm. løg)
2 fed hvidløg
2 cm frisk ingefær
1 ds. hakkede tomater
4 dl koldt vand
2,5 dl. røde linser
2 tsk garam masala
2 tsk gurkemaje
1 tsk koriander
½ tsk kanel
Salt

Frisk koriander
Citronbåde
Naan (se evt. opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/hurtig-grntsags-tikka-masala-med-paneer.html)

Rødløg, hvidløg og ingefær skrælles og hakkes fint. Ghee eller smør varmes i en gryde og løgene, ingefæren, garam masala, gurkemaje, koriander og kanel svitses heri uden at brænde på - 2-3 minutter til løgene er gennemsigtigt. 

Skyl linserne et par gange i koldt vand.

Tilsæt den hakkede tomat, vand og linserne til gryden og lad simre 15 min., eller til linserne er helt mørre. Smag til med salt.

Server med ris, koriander, citronbåde og naan-brød.

Kardemomme-ris (4. pers)
3 dl. basmatiris
7 dl. koldt vand
1 tsk salt
5-6 kardemommekapsler
Et nip kardemomme

Skyld risen igennem med koldt vand et par gange. 

Kom ris, vand, salt og let maste kardemommekapsler i en gryde og bring i kog. Når vandet koger, skrues ned så risen simrer. Lad simre 10 minutter og sluk så for varmen, og lad risen stå 10 min. Drys med lidt ekstra kardemomme, et voila!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)