Gå videre til hovedindholdet

Babka med æble & kanelVi havde nogle små æbler til overs. En hel del faktisk. Og det ville jo være madspild at smide dem ud, så noget måtte der gøres. Derfor gik jeg i tænkebox i forhold til, hvad vi kunne lave ud af dem. Alle ideer gik overraskende nok i retning af en kage, og valget faldt på at forsøge mig med en lidt grov og ikke for sød babka, ud fra det ræsonnement at så kunne man godt tillade sig at spise to skiver (mindst). 

En babka er sødt, østeuropæisk kagebrød og associeres med den jødiske bagetradition. Den ligner og smager lidt hen af en gærdejskringle med kanel - blot er den foldet på en anden måde, så der afsløres de fineste striber af fyld inde i dejen, når man skærer i brødet. I denne udgave er der sparet (lidt) på smør og sukker, men brødet bliver stadig sødt, saftigt og godt pga. æbler og kanel. Ikke mindst smager det skønt til en kop eftermiddagskaffe eller -te.

Opskriften her giver to mellemstore brød, men det kan fint betale sig at bage to, for brødet egner sig rigtig godt til at fryse ned. Blot skal man så vente med at komme glasur på.

Babka betyder i øvrigt "bedstemor" eller "gammel dame". Det er da meget sødt.
Babka med æble og kanel (2 stk)
Dej:
25 g gær
2½ dl mælk
25 g sukker
1 tsk fint salt
½ tsk vanillesukker
½ tsk kardemommme
50 g grahamsmel
300-350 g hvedemel + ekstra til udrulning
25 g blødt smør
Desuden: To rugbrødsforme

Fyld:
5-6 mellemstørrelse æbler
1 spsk kanel
1 spsk sukker eller farin 

Glasur:
Flormelis og lidt kogende vand
Evt lidt hasselnøddeflager

Instruktioner:
Start med dejen: Lun mælken så den bliver lillefingerlunken (enten på komfuret eller et minut i mikroovnen) og kom den i en røreskål. Opløs gæren heri og kom også grahamsmel, sukker, salt, kardemomme og vanillesukker i. 

Kom godt halvdelen af hvedemelet i og rør/ælt dejen sammen. Tilsæt mere mel til dejen til den lige præcis er blød og lækker. Ælt herefter smørret i i mindre stykker (det er klart nemmest på en røremaskine). Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen bliver meget klistret, men forsøg at holde igen med melet, da for meget gør dejen tør.

Læg dejen til hævning i en skål dækket med et rent klæde i 1½-2 timer, til den er hævet til omtrent dobbelt størrelse.

Lav fyldet lige før dejen er klar til udrulning:
Riv æblerne (gerne med skræl) på den grove side af et rivejern. Kom de revne æbler i en skål og bland godt med kanel og sukker.

Slå dejen ned på et meldækket bord og del den i to lige store dele. Rul den ene dej ud til et rektangel på ca 35x30 cm. Fordel halvdelen af fyldet i et tyndt lag ud over hele dejen, bortset fra den kant længst fra dig selv. Rul dejen sammen, startende ved den ende der vender mod dig selv. Rul dejen ret stramt sammen og læg den med sammenfoldningen nedad. Skær nu dejen midt over på den lange led, så du nærmest har to halve roulader med mange lag. Læg de to dele, så det lækre fyld vender opad og sno de to dele om hinanden.

Hvis denne beskrivelse mod al forventning forvirrer mere end den gavner, er der selvfølgelig hjælp at hente på youtube ift hvordan sådan en babka skal drejes:
https://www.youtube.com/watch?v=M3DOmlRhNZ0

Gør lige sådan med den anden halvdel af dejen og æblefyldet.

For to rugbrødsforme med bagepapir og kom babka'erne her op i. De skal muligvis lige presses lidt sammen for at kunne være der på den lange led.

Dæk til med et rent klæde og lad hæve ca. 1 time til babka'erne er hævet godt op i formene.

Varm ovnen op til 180 grader varmluft og bag brødene midt i ovnen i 30-40 min til de er gennembagte (dæk dem evt. med lidt sølvpapir, hvis de begynder at blive for mørke).

Tag babka'erne ud af ovnen og lad dem køle let af i formene 5-6 minutter, før de tages ud af disse.

Til glasuren blandes 5-6 spsk flormelis med lidt kogt vand (1 tsk-fuld ad gangen) og kommes på den letafkølede babka. Strø evt. lidt nøddeflager over. 

Smager bedst den dag, den er bagt - men kan fint fryses ned til senere brug. Vent da med at komme glasur på til kagen er tøet op igen og evt. lunet lidt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt