Gå videre til hovedindholdet

Spaghetti & grøntsagsboller i tomatsauce


Jeg er blevet ret pjattet med at lave grøntsagsfrikadeller, så da jeg fik lyst til Lady & Vagabonden-klassikeren spaghetti & kødboller, ville jeg prøve at lave en udgave med grøntsagsboller i stedet for kødboller. 

Grøntsagsdellerne er (igen) inspireret af Kirsten Skaarup og opskrifterne på hendes fine hjemmeside (https://kirstenskaarup.dk/- dog er hendes udgaver helt uden animalske produkter. Jeg synes stadig lige, der skal et æg i til at holde sammen på det hele og lidt fløde til at give lidt fedme i alt det grove og sunde. 

Det tager indrømmet lidt længere tid at lave grøntsagsboller end de traditionelle kødboller, men til gengæld synes jeg, de bliver tæskelækre - og oveni  kan man så spise dem velvidende, at man indtager en god portion grøntsager, og det er da også værd at veje op imod arbejdsindsatsen i køkkenet.
Spaghetti & grøntsagsboller i tomatsauce (4-6 pers)
Grøntsagsboller
1 dl røde linser
2 dl vand
Ca. 200 g skrællede, rå kartofler (ca. 2 mellemstore stk)
Ca 75 g løg (ca 1 middelstort løg)
1+ 2 spsk olivenolie
Ca 150 g skrællet gulerod
1 æg
2 spsk grahamsmel
1 dl havregryn
½ dl fløde eller mælk (men brug fløde, okay)
½ tsk tørret eller frisk timian
Salt og peber

Tomatsauce
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
2 ds hakket tomat
1 lille ds tomatpure
Ca 3 dl vand
1 dl rødvin (kan udelades)
Ca 1 tsk sukker
1 tsk tørret eller frisk timian
En lille håndfuld friske basilikumblade, skåret i mindre (kan udelades)
Salt & peber

Til servering:
Spaghetti, frisk basilikum og parmesan

Instruktioner:
Bring de røde linser i kog sammen med de to dl vand og lad simre 10-15 minutter til de er mørre. Stil til side.

Til grøntsagsbollerne hakkes løget fint og steges i en smule olie på panden. Imens rives kartofler og gulerødder fint. Pres så meget væde ud af de revne kartofler som muligt. Kom i en skål sammen med løget (panden behøver ikke blive vasket) og grahamsmel, havregryn, æg, fløde/mælk, timian, salt og peber og bland eller ælt massen godt sammen. Kom lidt ekstra mel eller gryn i, hvis massen er blevet meget lind. Stil på køl ½ times tid (kan undlades, hvis man har lidt travlt, men betyder at dejen samler sig lidt mere).

Form med en ske små frikadeller og steg dem på en varm pande i lidt olivenolie.

Mens frikadellerne steger lystigt, startes tomatsaucen. Hak løg og hvidløg fint og steg begge dele i lidt olivenolie i en gryde eller pande. Kom tomatpure, hakket tomat, vand, rødvin, sukker, timian og evt basilikum i, rør godt rundt, og lad simre til saucen er kogt noget ind (15-20 min - eller når frikadellerne er er færdige). Smag til med salt & peber.

Kog spaghettien al dente. Hæld tomatsaucen over kødbollerne og server  sammen med spaghetti, eller bland også spaghettien i sacucen og derefter kødbollerne i (lady & vagabonden-style) og server med parmesan og grofthakket, frisk basilikum.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a