Gå videre til hovedindholdet

Tijgerbol / Hollandske tigerboller



Nogle madretter er jeg nødt til at lave alene på grund af navnet. Tag f.eks. mermaid water (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/06/mermaid-water.html) eller kladdkaka (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/07/svensk-kladdkaka-med-karamel-og-havsalt.html) eller hvad med en gang eton mess (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/07/eton-mess-med-is-og-hjemmelavet-guf.html). Navnet gør mig nysgerrig! Og således også med disse tigerboller, som stammer fra Holland, hvor de kaldes tijgerbols (man kan nærmest høre Pim de Keysergracht udtale navnet). De består af en rimelig ordinær (men velsmagende!) bolle, som så er belagt med et sprødt øvre lag dej, som krakelerer under bagningen og skaber en slags tigerstriber på bollen.

Faktisk kan jeg se på andre billeder af tijgerbols og tijgerbrood, at det øvre dej-lag under bagningen skulle være blevet lidt mørkere, end det er blevet i min udgave, så der blev mere forskel på de mørke og lyse striber. Men men men - smagen var der altså ikke noget i vejen med, og krakeleringen er fin i sig selv. Måske næste gang jeg vil tilsætte lidt kakao til den sprøde dej, så den med garanti bliver mørkere... 
Hollandske tigerboller (10-12 stk)
Boller
25 g smør
1 dl vand
2,5 dl mælk
1 pk tørgær (11 g)
1 tsk sukker
1½ tsk salt
75 g grahamsmel
300-350 g hvedemel + ekstra til æltning

Topping
75 g rismel
½ pk tørgær (5 g)
½ tsk sukker
½ tsk salt
½ spsk sesamolie eller smagsneutral olie
1dl lunkent vand

Instruktioner:
Boller:
Smelt smørret i en kasserolle og kom herefter vand og mælk heri, så du har en lunken blanding. Bland dette med tørgær, salt, sukker, grahamsmel og 300 g af hvedemelet. Ælt godt, gerne på en røremaskine, og tilsæt om nødvendigt lidt mere mel.

Læg dejen i en skål og lad hæve overdækket en times tid et lunt sted.

Slå dejen ned og del den i 10-12 stykker (afhængigt af hvor store bollerne skal være), som rulles til boller og lægges med god afstand på en bageplade med bagepapir på. Dæk med et rent klæde og lad hæve, mens toppingen laves.

Til toppingen blandes først rismel, tørgær, sukker og salt i en skål, og olie og vand i en anden. Herefter kommes olievandet i de tørre ingredienser og piskes godt igennem til en mærkelig, sej dej med konsistens lidt a la tapetklister. 

Pensl toppingen på bollerne - forsigtigt så luften ikke slås ud af dejen - og lad dem derefter hæve udækket i 20 min., mens ovnen varmes op til 200 grader varmluft.

Bollerne bages 20-25 min til de er gyldne, sprukne og netop gennembagte, og køler derefter af på en bagerist (eller varme fra ovnen).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...