Gå videre til hovedindholdet

Tijgerbol / Hollandske tigerbollerNogle madretter er jeg nødt til at lave alene på grund af navnet. Tag f.eks. mermaid water (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/06/mermaid-water.html) eller kladdkaka (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/07/svensk-kladdkaka-med-karamel-og-havsalt.html) eller hvad med en gang eton mess (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/07/eton-mess-med-is-og-hjemmelavet-guf.html). Navnet gør mig nysgerrig! Og således også med disse tigerboller, som stammer fra Holland, hvor de kaldes tijgerbols (man kan nærmest høre Pim de Keysergracht udtale navnet). De består af en rimelig ordinær (men velsmagende!) bolle, som så er belagt med et sprødt øvre lag dej, som krakelerer under bagningen og skaber en slags tigerstriber på bollen.

Faktisk kan jeg se på andre billeder af tijgerbols og tijgerbrood, at det øvre dej-lag under bagningen skulle være blevet lidt mørkere, end det er blevet i min udgave, så der blev mere forskel på de mørke og lyse striber. Men men men - smagen var der altså ikke noget i vejen med, og krakeleringen er fin i sig selv. Måske næste gang jeg vil tilsætte lidt kakao til den sprøde dej, så den med garanti bliver mørkere... 
Hollandske tigerboller (10-12 stk)
Boller
25 g smør
1 dl vand
2,5 dl mælk
1 pk tørgær (11 g)
1 tsk sukker
1½ tsk salt
75 g grahamsmel
300-350 g hvedemel + ekstra til æltning

Topping
75 g rismel
½ pk tørgær (5 g)
½ tsk sukker
½ tsk salt
½ spsk sesamolie eller smagsneutral olie
1dl lunkent vand

Instruktioner:
Boller:
Smelt smørret i en kasserolle og kom herefter vand og mælk heri, så du har en lunken blanding. Bland dette med tørgær, salt, sukker, grahamsmel og 300 g af hvedemelet. Ælt godt, gerne på en røremaskine, og tilsæt om nødvendigt lidt mere mel.

Læg dejen i en skål og lad hæve overdækket en times tid et lunt sted.

Slå dejen ned og del den i 10-12 stykker (afhængigt af hvor store bollerne skal være), som rulles til boller og lægges med god afstand på en bageplade med bagepapir på. Dæk med et rent klæde og lad hæve, mens toppingen laves.

Til toppingen blandes først rismel, tørgær, sukker og salt i en skål, og olie og vand i en anden. Herefter kommes olievandet i de tørre ingredienser og piskes godt igennem til en mærkelig, sej dej med konsistens lidt a la tapetklister. 

Pensl toppingen på bollerne - forsigtigt så luften ikke slås ud af dejen - og lad dem derefter hæve udækket i 20 min., mens ovnen varmes op til 200 grader varmluft.

Bollerne bages 20-25 min til de er gyldne, sprukne og netop gennembagte, og køler derefter af på en bagerist (eller varme fra ovnen).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt