Gå videre til hovedindholdet

Dan dan noodles med spinat og peanutsDet seneste par måneder har jeg haft det lidt som når en gravid kvinde har cravings. Mine smagsløg har sådan længtes efter asiatiske smage. Chili, soya, ingefær, lime, kokosmælk - mmm! Surt-sødt-stærkt-friskt - mmm! Klistret kylling, fluffy ris, bløde nudler, salte peanuts - mm-mm-mmm!

Desværre deler min familie ikke min store begejstring ved disse flavors, så jeg prøver faktisk at holde lidt igen med at lave dem. Men ind i mellem falder jeg over en ret, jeg bare MÅ lave. Og sådan kom denne udgave af den kinesiske street food-ret dan dan noodles til verden.

Billederne yder desværre slet ikke retten retfædighed. De blev taget, mens min yngste stod ved siden af og fortalte om, hvor sulten hun var, og at hvis vi ikke snart skulle spise, så faldt hun altså om af sult, og hvorfor skulle jeg også altid tage billeder af vores mad?!? Så der er desværre ikke blevet kræset så meget om fotograferingen. Men! Dan dan noodles smager SÅ godt. Hvis du på nogen måde kunne forestille dig at være til den potente blanding af peanutbutter, soya og chili sammen med sprødt-saftigt svinekød, så er dette retten for dig. Oveni kommer så de labre, bløde nudler og ekstra knas fra saltede peanuts.

Traditionelt er retten frygtelig stærk, men denne udgave er lidt mere såkaldt børnevenlig. Jeg serverer den bare med sambal oelek on the side, så man selv kan bestemme styrken i retten ved at dryppe lidt af det ovenpå. I den klassiske dan dan-ret bruges bok choy (en kinesisk kåltype), som jeg ikke kunne opdrive nogen almindelige indkøbssteder, så her er i stedet brugt spinat, hvilket er et fint alternativ. Hvis du ligger inde med en rest kål, så brug endelig den, skåret i tynde strimler. Retten er hurtigt lavet, så den er god til hverdag, men smager så godt, at den også fint kan serveres for gæster (der bryder sig om og kan tåle peanut butter).

Dan dan noodles med spinat og peanuts (4 pers)
250 g tørrede ægnudler
1 spsk smagsneutral olie
400 g hakket svinekød
1 cm frisk ingefær, finthakket
2 hvidløgsfed, finthakket
½ dl soya
3 spsk peanut butter
1 spsk sambal oelek eller anden chilipasta 
5 dl kyllingefond
Lidt sukker

150 g frisk spinat, gerne babyspinat
1 bundt forårsløg

Lidt grofthakkede peanuts og røde chilier og/eller sambal oelek til servering.

Instruktioner
Varm olien i en stor pande og kom finthakket ingefær, hvidløg og svinekød i. Brun kødet ved god varme. Kom spinat og forårsløg (skåret i mindre stykker på ca. 1 cm) ved kødet og lad stege ved middelvarme 4-5 minutter til spinaten netop er faldet sammen. Kom herefter kødet i en skål eller dyb tallerken og stil til side. Panden skal ikke renses - den skal bruges igen.

Kog nudlerne efter anvisningerne på pakken, mens saucen laves.

Til saucen kommes soya, peanut butter, sambal oelek (eller chilipasta), sukker og fond i panden, hvor kødet blev stegt. Bland godt (peanut butter'en kan være lidt svær at få helt opløst) og smag til - måske skal der lidt mere sukker eller sambal oelek i. Den store mængder soya gør efter min mening salt overflødigt. Kog op og lad simre lidt, mens nudlerne koger.

Fordel nudlerne i 4 dybe tallerkner, kom kødet over og top med den brandvarme sauce (som i konsistens mere er som en suppe). Server straks med peanuts, sambal oelek og evt lidt røde chilier.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt