Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, saftige hasselnødde-dellerMan kan være uheldig at løbe ind i nogle virkeligt triste vegetariske frikadeller. Tørre, kedelige, smagløse. Men vegetariske deller kan altså også være helt fantastiske og kan  - hånden på hjertet - smage bedre end kød-varianten, hvis man laver dem ordentligt.

Disse hasselnødde-deller hører helt sikkert til i den sidste kategori. De er en variation over de nødde-deller, man kan finde på den vegetariske kogebogsforfatter Kirsten Skaarups blog (som i øvrigt har et fuldstændigt sindssygt arsenal af lækre vegetar opskrifter - https://kirstenskaarup.dk/). Jeg har dog forsimplet den oprindelige opskrift en del, så der skal bruges knap så mange forskellige ingredienser - og så har jeg tilladt mig at tilsætte et æg, fordi det ligesom binder det hele så fint sammen.

Min mand kunne vældigt godt lide dem og syntes, det var svært at tro, der ikke var kød i (det sagde han altså helt af sig selv - ægte!). Jeg syntes, de smagte bedre end almindelige frikadeller (ihvertfald dem jeg formår at frembringe), for de bliver sprøde udenpå og er bløde, saftige og krydrede indeni. Der skal helt sikkert ikke gå lang tid, før de er på menuen igen. Mine to piger nægtede dog pure at smage på dem, så om de er børnevenlige, skal jeg ikke kunne sige. Måske skulle jeg bare have undladt at fortælle, at der var nødder i...
Hasselnødde-deller (10-12 stk)
300 g kartofler (ca. 3 halvstore kartofler)
2 tsk salt
1 stort løg
150 g hasselnødder
1 æg
2-3 spsk mel
50 g havregryn
En sjat fløde (1 par spiseskefulde)
½-1 tsk tørret rosmarin (eller andet krydderi)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Instruktioner:
Skræl og riv kartofler på den fine side af et rivejern. Kom dem i en fintmasket si og bland saltet i. Lad stå i vasken og trække, mens de andre ting forberedes.

Blend hasselnødderne til en fin masse og stil til side. Riv løget på den grove side af rivejernet. Opvarm lidt olie i en stagepande og steg løget ved middelvarme i 3-4 minutter til det er gennemsigtigt og næsten gennemstegt. Kom nødderne ned til løget og lad dem stege med i 3-4 min.

Imens blandes havregryn og mel i en skål. Kom løg og nødder heri og bland godt (du behøver ikke rengøre panden, for den skal lige straks bruge til at stege dellerne i). Vrid så meget saft som muligt ud af de revne kartofler og bland også dem i. Kom til sidst æg og fløde i sammen med rosmarin og lidt salt og peber, og bland igen godt.

Stil blandingen på køl ½ times tid.

Varm olivenolie på stegepanden og form små (eller store) deller (de er nemmest og hurtigst at stege, hvis de laves lidt flade. Steg ved middelhård varme i 4-5 minutter på hver side, så dellerne bliver sprøde udenpå og bløde og saftige indeni.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt