Gå videre til hovedindholdet

Sprøde, saftige hasselnødde-deller



Man kan være uheldig at løbe ind i nogle virkeligt triste vegetariske frikadeller. Tørre, kedelige, smagløse. Men vegetariske deller kan altså også være helt fantastiske og kan  - hånden på hjertet - smage bedre end kød-varianten, hvis man laver dem ordentligt.

Disse hasselnødde-deller hører helt sikkert til i den sidste kategori. De er en variation over de nødde-deller, man kan finde på den vegetariske kogebogsforfatter Kirsten Skaarups blog (som i øvrigt har et fuldstændigt sindssygt arsenal af lækre vegetar opskrifter - https://kirstenskaarup.dk/). Jeg har dog forsimplet den oprindelige opskrift en del, så der skal bruges knap så mange forskellige ingredienser - og så har jeg tilladt mig at tilsætte et æg, fordi det ligesom binder det hele så fint sammen.

Min mand kunne vældigt godt lide dem og syntes, det var svært at tro, der ikke var kød i (det sagde han altså helt af sig selv - ægte!). Jeg syntes, de smagte bedre end almindelige frikadeller (ihvertfald dem jeg formår at frembringe), for de bliver sprøde udenpå og er bløde, saftige og krydrede indeni. Der skal helt sikkert ikke gå lang tid, før de er på menuen igen. Mine to piger nægtede dog pure at smage på dem, så om de er børnevenlige, skal jeg ikke kunne sige. Måske skulle jeg bare have undladt at fortælle, at der var nødder i...
Hasselnødde-deller (10-12 stk)
300 g kartofler (ca. 3 halvstore kartofler)
2 tsk salt
1 stort løg
150 g hasselnødder
1 æg
2-3 spsk mel
50 g havregryn
En sjat fløde (1 par spiseskefulde)
½-1 tsk tørret rosmarin (eller andet krydderi)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Instruktioner:
Skræl og riv kartofler på den fine side af et rivejern. Kom dem i en fintmasket si og bland saltet i. Lad stå i vasken og trække, mens de andre ting forberedes.

Blend hasselnødderne til en fin masse og stil til side. Riv løget på den grove side af rivejernet. Opvarm lidt olie i en stagepande og steg løget ved middelvarme i 3-4 minutter til det er gennemsigtigt og næsten gennemstegt. Kom nødderne ned til løget og lad dem stege med i 3-4 min.

Imens blandes havregryn og mel i en skål. Kom løg og nødder heri og bland godt (du behøver ikke rengøre panden, for den skal lige straks bruge til at stege dellerne i). Vrid så meget saft som muligt ud af de revne kartofler og bland også dem i. Kom til sidst æg og fløde i sammen med rosmarin og lidt salt og peber, og bland igen godt.

Stil blandingen på køl ½ times tid.

Varm olivenolie på stegepanden og form små (eller store) deller (de er nemmest og hurtigst at stege, hvis de laves lidt flade. Steg ved middelhård varme i 4-5 minutter på hver side, så dellerne bliver sprøde udenpå og bløde og saftige indeni.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...