Gå videre til hovedindholdet

Hot cross buns med appelsin og chokolade


Varme hveder er riiiiimeligt uovertrufne (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/04/varme-hveder-kardemommeboller.html), og dem skal man selvfølgelig spise i vildskab, som traditionen byder, på St. Bededag. MEN hvis man skulle have lyst til at prøve noget andet også, så kan man prøve til med de her engelske hot cross buns.

Hot cross buns spises traditionelt i både England og de tidligere britiske kolonier i påsken, nærmere bestemt på Langfredag. De er sødere og mere krydrede i smagen end hveder, som de ellers ligner meget. Jeg har i denne opskrift tilladt mig at tilføje både lidt appelsin og mørk chokolade. Den klassiske udgave af denne saftige bolle indeholder rosiner, som er udeladt her af den simple årsag, at rosiner kun yderst sjældent har noget at gøre i bagværk.

Bollerne er bedst lune, men kan fint fryses og senere tøes op og lunes i ovnen. Blot skal man så fryse dem ned, inden de pensles med appelsin, og først glasere dem, efter de er varmet op igen.

En slags fun fact: Da jeg boede et års tid i London i midt-90'erne (ligesom resten af Danmarks ungdom), troede jeg, at englænderne snakkede om varme, vrede (altså cross) boller, men det cross, der henvises til er selvfølgelig korset/krydset, som pryder bollen, og som symboliserer Jesu' korsfæstelse. Jow-jow.

Hot cross buns med appelsin og chokolade (12 stk)
50 g smør
2 dl mælk
25 g gær
50 g sukker, gerne rørsukker
1 æg
400 g mel + ekstra til æltning
½ tsk hver af muskatnød, kryddernellike, stødt ingefær, kanel og allehånde
Revet skal af en øko-appelsin
100 g mørk chokolade, evt chokolade med appelsin 

Til krydset:
25 g. mel
3 tsk sødet kakaopulver
Ca ½ dl vand

Til glasering:
Saft fra en appelsin
25 g sukker

Instruktioner:
Smelt smørret i en gryde og Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt