Gå videre til hovedindholdet

Kærnemælks-panna cotta med blåbærgele



Indtil for et par år siden brugte jeg aldrig husblas. Som i aldrig nogensinde. 

Det skyldtes primært en grim oplevelser med en trevlet og meget ubehagelig fløderand, som jeg var med til at fabrikere i Virklund skolekøkken tilbage i 1980'erne. Og siden da har jeg bare tænkt, at det var for besværligt og risky  og lidt klamt at bruge.

Husblas er da også noget mærkeligt noget. Det fremstilles af sener, hud og knogler fra grise (uhuhuuu væmmelses-emoji), der anvendes som stivelsesmiddel i forskellige retter. Menmenmen så vidt jeg ved, at det svært at finde eksempelvis vegetarike alternativer, der fungerer lige så godt.

Og nu har jeg efterhånden anvendt husblas en del gange, og der er altså ikke noget at være nervøs for. I denne panna cotta er der husblas i både panna cotta'en og i blåbærgele'en, og i opskriften prøver jeg at guide meget præcist og konkret, så andre husblas-forskrækkede også vil kunne være med.

Panna cotta'en her bliver simpelthen så lækker. Der er ikke brugt særlig meget husblas, så den får en rigtig god konsistens, hvor den ikke bliver for gele-agtig, og på grund af kærnemælken bliver den heller ikke for fed eller sød. Og blåbær passer så fint til. Der er bevaret lidt hele blåbær i gele'en, så der bliver en lille smule struktur midt i alt det cremede bløde.  

Der er dog stadig masser af madretter, jeg er nervøs for at lave. Min næste udfordring må blive at lave en souffle .... eller en kage med en spejlblank glaze... med mindre jeg kan finde på noget endnu mere skræmmende...
Kærnemælks-panna cotta med blåbærgele (4-6 pers.)
Panna cotta
3 blade husblas
3 dl kærnemælk
2 dl piskefløde
100 g sukker
½ tsk flydende vanille (kan udelades)

Blåbærgele
250 blåbær (friske eller direkte fra frost)
3 spsk sukker
2 spsk vand
2 blade husblas

Instruktioner:
Panna cotta:
Kom husblad i en skål med rigeligt med koldt vand. Læg bladene i vandet ét ad gangen, så de ikke klistrer sammen.

Fløde og sukker varmes op til lige under kogepunktet i en lille kasserolle, så sukkeret smelter. Rør rundt med et piskeris, så fløden ikke brænder på.

Tag fløden af varmen og lad den køle lidt ned i 1 minuts tid. Kom herefter husblas i ét stykke ad gangen, og rør godt rundt efter hver med et piskeris, så de opløses helt i fløden. 

Hæld den varme fløde i en skål, og lad den afkøle til lunken-varm og rør herefter kærnemælken i lidt ad gangen. Kom også den flydende vanille i. Hvis fløden er for varm, vil kærnemælken skille (men smager stadig godt. Hvis det sker, så si det hele en omgang i en fintmasket si, og alt er godt igen). Bliver fløden for kold, begynder husblassen at stivne inden kærnemælken er kommet i.

Når kærnemælk og vanille er blandet i, fordeles blandingen i en skål eller flere mindre skåle.

Panna cotta'en stilles på køl i ca. 3 timer (kortere tid, hvis den kommes i mindre, individuelle forme) - eller til den er fast. Herefter laves gele'en.


Blåbærgele:
Læg husblassen i blød i en skål med rigeligt koldt vand. Læg bladene i vandet ét ad gangen, så de ikke klistret sammen.

Bring blåbærrene i kog i en kaserolle (gerne direkte fra frost) sammen med sukkeret og 2 spsk vand. Lad simre 3-4 min, så nogle af bærrene koger lidt ud, og nogen forbliver hele. Tag af varmen og lad køle af 2-3 minutter. Kom husblas i ét stykke ad gangen og rør godt rundt efter hver med et piskeris, så de opløses helt i bær-massen. 

Lad blandingen køle ned til lunken, før den forsigtigt fordeles over panna cotta'en (hvis den bare kyles på eller er alt for varm, ødelægges panna cotta'ens fine overflade).

Sæt på køl igen mindst 1½ time til gele'en er stivnet.

Spises kold lige fra køleskabet. Mmmm!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)