Gå videre til hovedindholdet

Kærnemælks-panna cotta med blåbærgeleIndtil for et par år siden brugte jeg aldrig husblas. Som i aldrig nogensinde. 

Det skyldtes primært en grim oplevelser med en trevlet og meget ubehagelig fløderand, som jeg var med til at fabrikere i Virklund skolekøkken tilbage i 1980'erne. Og siden da har jeg bare tænkt, at det var for besværligt og risky  og lidt klamt at bruge.

Husblas er da også noget mærkeligt noget. Det fremstilles af sener, hud og knogler fra grise (uhuhuuu væmmelses-emoji), der anvendes som stivelsesmiddel i forskellige retter. Menmenmen så vidt jeg ved, at det svært at finde eksempelvis vegetarike alternativer, der fungerer lige så godt.

Og nu har jeg efterhånden anvendt husblas en del gange, og der er altså ikke noget at være nervøs for. I denne panna cotta er der husblas i både panna cotta'en og i blåbærgele'en, og i opskriften prøver jeg at guide meget præcist og konkret, så andre husblas-forskrækkede også vil kunne være med.

Panna cotta'en her bliver simpelthen så lækker. Der er ikke brugt særlig meget husblas, så den får en rigtig god konsistens, hvor den ikke bliver for gele-agtig, og på grund af kærnemælken bliver den heller ikke for fed eller sød. Og blåbær passer så fint til. Der er bevaret lidt hele blåbær i gele'en, så der bliver en lille smule struktur midt i alt det cremede bløde.  

Der er dog stadig masser af madretter, jeg er nervøs for at lave. Min næste udfordring må blive at lave en souffle .... eller en kage med en spejlblank glaze... med mindre jeg kan finde på noget endnu mere skræmmende...
Kærnemælks-panna cotta med blåbærgele (4-6 pers.)
Panna cotta
3 blade husblas
3 dl kærnemælk
2 dl piskefløde
100 g sukker
½ tsk flydende vanille (kan udelades)

Blåbærgele
250 blåbær (friske eller direkte fra frost)
3 spsk sukker
2 spsk vand
2 blade husblas

Instruktioner:
Panna cotta:
Kom husblad i en skål med rigeligt med koldt vand. Læg bladene i vandet ét ad gangen, så de ikke klistrer sammen.

Fløde og sukker varmes op til lige under kogepunktet i en lille kasserolle, så sukkeret smelter. Rør rundt med et piskeris, så fløden ikke brænder på.

Tag fløden af varmen og lad den køle lidt ned i 1 minuts tid. Kom herefter husblas i ét stykke ad gangen, og rør godt rundt efter hver med et piskeris, så de opløses helt i fløden. 

Hæld den varme fløde i en skål, og lad den afkøle til lunken-varm og rør herefter kærnemælken i lidt ad gangen. Kom også den flydende vanille i. Hvis fløden er for varm, vil kærnemælken skille (men smager stadig godt. Hvis det sker, så si det hele en omgang i en fintmasket si, og alt er godt igen). Bliver fløden for kold, begynder husblassen at stivne inden kærnemælken er kommet i.

Når kærnemælk og vanille er blandet i, fordeles blandingen i en skål eller flere mindre skåle.

Panna cotta'en stilles på køl i ca. 3 timer (kortere tid, hvis den kommes i mindre, individuelle forme) - eller til den er fast. Herefter laves gele'en.


Blåbærgele:
Læg husblassen i blød i en skål med rigeligt koldt vand. Læg bladene i vandet ét ad gangen, så de ikke klistret sammen.

Bring blåbærrene i kog i en kaserolle (gerne direkte fra frost) sammen med sukkeret og 2 spsk vand. Lad simre 3-4 min, så nogle af bærrene koger lidt ud, og nogen forbliver hele. Tag af varmen og lad køle af 2-3 minutter. Kom husblas i ét stykke ad gangen og rør godt rundt efter hver med et piskeris, så de opløses helt i bær-massen. 

Lad blandingen køle ned til lunken, før den forsigtigt fordeles over panna cotta'en (hvis den bare kyles på eller er alt for varm, ødelægges panna cotta'ens fine overflade).

Sæt på køl igen mindst 1½ time til gele'en er stivnet.

Spises kold lige fra køleskabet. Mmmm!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt