Gå videre til hovedindholdet

Små blåbær-snurrer med marcipanSiden jeg opdagede de smukke svenske kanelsnurrer for nogle år siden, har jeg ikke bagt en ærlig dansk kanelsnegl. Den svenske version er bare så fin at se på, og selvom de er lidt mere besværlige at lave, synes jeg faktisk også, de er meget sjovere at bage end sneglene.

Der findes et hav af opskrifter på vidunderlige kanelsnurrer, men snurrer kan laves med alt muligt forskelligt fyld. Her har jeg lavet en version med blåbær og marcipan, som lige nu ligger ude i fryseren og venter på, at vi skal mødes med min yngste datters klasse i Mindeparken i starten af juni. Snurrerne er dog prøvesmagt og godkendt af mine to piger.
Små blåbær-snurrer med marcipan (ca. 32 små ell. 16 store)
Dej
25 g gær
3 dl mælk
100 g smør
3 spsk sukker
½ tsk fint salt
½ tsk kardemomme
1 æg
Ca 550 g mel + ekstra til udrulning

Remonce
125 g blødt smør
125 g marcioan
125 g sukker
100 g blåbær (friske eller optøet fra frost)
3 spsk god blåbærsyltetøj

Desuden:
1 æg
Lidt perlesukker

Instruktioner:
Smelt smørret i en kasserolle. Tag det af varmen og kom mælken i. Lad afkøle til fingervarmt. Smuldr imens gæren i en røreskål. Kom mælken over og opløs gæren helt heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og æg og rør det sammen. Tilsæt melet lidt efter lidt til du har en nogenlunde fast men stadig klistret dej. Ælt dejen godt igennem. Det er nemmest på en røremaskine. Dæk dejen med et rent klæde og lad hæve lunt en times tid.

Lav imens remoncen. Det er nemt gjort. Bland marcipan, blødt smør og sukker godt og grundigt til massen er ensartet. Bland herefter blåbærsyltetøjet grundigt i og vend endelig de hele blåbær i. Dæk til og stil til side til det skal bruges.

Rul dejen ud i en firkant (hvis du vil lave de små snurrer er det nemmest at dele dejen i to og lave snurrerne af to omgange) på et meldrysset bord til ca. 40 x50 cm. Smør remoncen ud i et jævnt lag på hele dejen med en spatel og fold herefter forsigtigt dejen ind over sig selv på den korte led og skær dejen i strimler på ca 2 cm (i alt 16 eller 32 strimler afhængigt af hvor store du vil have snurrerne). Skær hver strimmel  igennem på midten, men lad være med at skære den øverste halve cm over. Jeg kan ikke forklare med ord, hvordan man laver snurrer, men i linket herunder er der en fin video fra Magasinet Mad, der på pædagogisk vis viser det:
https://www.youtube.com/watch?v=ryPvH8Fqm44

Læg snurrerne med god afstand på to bageplader beklædt med bagepapir. Dæk med et rent klæde og lad efterhæve i 30 min.

Varm ovnen op til 185 grader varmluft. Pensl snurrerne med lidt sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag dem nederst i ovnen ca. 15 min. De må ikke blive alt for mørke. Lad afkøle på en bagerist.

Er bedst den dag de er bagt, men kan fint fryses, tøes op og lunes i ovnen.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)