Gå videre til hovedindholdet

Brookie is-sandwich



Brownie + cookie = brookie.

På den skønne blog "A cookie named desire" fandt jeg opskriften på en kage, som forener det bedste fra cookien OG brownien, nemlig en brownie indeni en cookie - eller en cookie udenom en brownie, om man vil. Sidenhen har jeg så fundet ud af, at denne lille perle er en hel institution i USA, hvor den går under navnet en "brookie". Opskriften her er mere end almindeligt inspireret af den, man finder på "A cookie named desire" (https://cookienameddesire.com/brownie-stuffed-chocolate-chip-cookies/), men oversat til europæiske mål og ingredienser. Den giver en kæmpe-portion brookies, men de kan fryses ned, så det er jo ikke noget problem!

Men som sædvanligt stikker det af for mig. For i stedet for at tænke, at en blød chokoladebrownie indeni en sprød cookie er mere end rigeligt dekadent, tænker jeg, at det må da kunne gøres endnu bedre. Og hvad gør alting bedre?

Helt rigtigt: Is!

Så hermed introduceres brookie is-sandwichen. Hvis nogen spørger efter mig, er jeg nede på patentkontoret for at sikre mig rettighederne på den her, for ja - den smager præcis lige så godt, som man skulle tro!
Sprød cookie med blød chokolade-brownie indeni

Brookie is-sandwich (20-24 brookies eller 10-12 is-sandwich)
Cookie-delen:
325 g mel
1 tsk bagepulver
1½ tsk vanillesukker
½ tsk fint salt
1 tsk majsstivelse
175 g smør, rumtemperatur
200 g farin
150 g. sukker
1 stort æg + 1 æggeblomme
150 g mørke chocolate chips (eller grofthakket mørk chokolade)

Brownie-delen:
75 g mel
3 spsk ren kakao
1 tsk vanillesukker
60 g smør
115 g sukker
110 g mørk chokolade
1 stort æg

Herudover:
½ liter af yndlings-isen - eller flere forskellige slags is.

Start med cookie-dejen. 
Bland mel, bagepulver, vanillesukker, salt og majsstivelse i en skål og stil til side. Pisk smør, farin og sukker godt sammen og bland herefter også æg og æggeblomme i. Kom melblandingen i lidt ad gangen til du har en (ustyrlig lækker) fast dej. Bland til sidst forsigtigt chokoladen i, så chokoladestykkerne er jævnt fordel i dejen. Sæt straks dejen på køl.

Lav nu brownie-delen.
Bland mel, vanillesukker og kakao i en skål. Kom smør, sukker og chokolade i en kasserolle og smelt over svag varme til smør og chokolade er helt smeltet. Lad afkøle til rum-temperatur, før ægget blandes i, og bland herefter chokolade-blandingen i melblandingen. Rør til det hele er godt blandet. Sæt også denne dej på køl. 

Lad de to slags dej stå i køleskabet mindst ½ time og gerne længere (1-2 timer), så de bliver hårde og er nemmere at "forene". 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Tag de to deje ud fra køl og del cookie-delen i 20-24 dele (afhængigt af hvor store cookies'ene skal være) og rul dem til kugler, og del brownie-dejen i 10-12, der ligeledes rulles til kugler. Flad cookie-kuglerne ud og læg en brownie-kule i hver. Luk cookie-dejen godt sammen omkring brownie-delen, så der ikke slipper noget brownie-dej ud, mens kagerne bages. 

Fordel de kugle-runde brookies på to bageplader beklædt med bagepapir. Lad der være god plads mellem dem, da de flyder en del ud, mens de bager.

Bag kagerne 10-12 min. Hold øje med dem. De skal lige være gyldne i kanten, men må ikke bage for længe, for så bliver de hårde. 

Lad kagerne afkøle - først på bagepladen med bagepapir, indtil de kan flyttes over på en bagerist og afkøle helt (hvis de altså skal bruges til is-sandwiches. Ellers er det bare at kaste sig over dem så hurtigt som muligt). 

Kom en (stor) iskugle mellem to brookies, klem let sammen og server enten straks, eller kom is-sandwichen i fryseren til senere brug (kom dem i en plastikpose eller lign.). I så fald skal is-sandwichen tages op 5-10 min før servering, så kagerne kan tø lidt op. Enjoy!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte