Gå videre til hovedindholdet

Fem slags crostini





Jeg har aldrig helt fattet forskellen mellem crostini og bruschetta, men lidt hurtig research på nettet viste, at crostini, der betyder "små skorper", er små, tynde skiver brød, der bages sprøde i ovnen og kan serveres kolde eller varme, mens bruschetta er lidt større stykker brød, der grilles, gnides med hvidløg og serveres varme.

Her er fem forskellige bud på nemme crostini. De er fine som små forrets-hapsere, men kan også sagtens udgøre et helt måltid. Man kan enten forberede dem på forhånd og stille hele den imponerende badulje frem på fade på bordet eller man kan stille brød og fyld frem og lade folk selv kreere deres egen crostini (sidstnævnte er klart det sikreste move her i huset).

Fem slags crostini 
Godt groft brød, f.eks. et groft flute. Skær brødet i tynde skiver (ca. 1 cm) og lun det i ovnen ved 175 grader i fem-6 minutter til det er sprødt og lækkert.

Topping 1: Tomat, mozzerella, basilikum
Helt klassisk og mega-lækkert. Skær frisk mozzarella i tynde skiver. Skær tomater i tern og hæld en smule olivenolie over. Krydr med salt og peber og frisk basilikum i strimler. Lad stå nogle minutter og hæld væsken fra. Læg en skive mozzarella på brødt og top af med al den hakkede tomat, der er plads til.

Topping 2: Gorgonzola, pære, valnødder og honning
Skær pæren i tynde skiver. Læg en skive pære på en skive brød. Kom lidt gorgonzola ovenpå. Drys med valnødder og hæld til slut lidt flydende honning over.

Topping 3: Frisk abrikos og gedeost med balsamico glace, mynte og pinjekerner
Skær abrikos og gedeost i tynde skiver og læg dem på en skive brød sammen med et par blade frisk mynte. Dryp lidt balsamico glace (balsamico-eddike kogt ind i 5-10 min., evt. smagt til med lidt honning) over og top af med lidt ristede pinjekerner. 

Topping 4Avocado og dukkah 
Skær en avocado i tynde skiver. Læg avocado på en brødskive, dryp med citronsaft og kom en generøs skefuld dukkah på. Dukkah kan købes færdig eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/10/mellemstligt-grntsagsfad-med-tyrkisk.html.

Topping 5: Rørt ricotta med grøntsager
Smag ricotta til med salt, peber og revet skal fra en usprøjtet citron. Smør ricotta på et stykke brød og top med enten tyndt skårne radisser eller grillede grøntsager (jeg har brugt skiver af rød peber og squash vendt i lidt olivenolie og grillet i ovnen).

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)