Gå videre til hovedindholdet

Tre slags paletas: Lime, rabarber og jordbærPaletas (der betyder "lille pind" på spansk) er mexikanske ispinde, der typisk laves af frisk frugt og sælges af gadesælgere over hele Mexico. De er SÅ nemme at lave selv og SÅ lækre og læskende at spise. De smager af ren, forfriskende kold og sød frugt. Hvilket præcis er det, de er.

Paletas kan laves i nærmest lige så mange variationer, som der findes frugt (og grøntsager). For ca. 1½ år siden, da bloggen stadig var helt spæd, delte jeg en opskrift på avocado-paletas i forbindelse med den mexikanske højtid De dødes dag (https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). Avocado paletas er nok stadig min favorit (ren cremet og sød velsmag), men det skader bestemt ikke med lidt variation, og de tre versioner, der er opskrifter på her, er alle utroligt læskende, især den med lime. Mine pigers favoritter er hhv. jordbær og avocado. Rabarber-isen falder lidt uden for nummer her, fordi rabarber er sådan en typisk dansk forårs-spise, og der er ærlig talt ikke meget mellemamerika over den. Men rabarber-versionen smager mildt og blidt og har bestemt sin berettigelse i denne lille is-trio. 

Man kan efterhånden ikke gå ind i en butik, der ikke sælger ispinde-forme: Jeg har set dem til en overkommelig pris i Kvickly, Bilka, Føtex, Tiger og Søstrene Grene, og som med alt andet kan man selvfølgelig også købe dem on the internets. Men isen (sorbet'en er det vel egentlig) kan også fryses i en form eller en gammel is-bøtte, hvis du nærer decideret uvilje mod at investere i ispinde-forme. 

Mit bedste bud er, at isene kan holde sig mindst en god måneds tid i fryseren - men vi når altid at få dem spist, inden der er gået så lang tid.
Jordbær paleta
Jordbær-paletas (ca. 8 stk):
400 g jordbær (evt. optøet fra frost)
1 dl vand
75 g sukker + evt. lidt ekstra
2 spsk citron- eller lime-saft

Kom jordbær, vand og sukker i en lille gryde og kog op. Lad blandingen simre i ca. 5 min til jordbærrene er helt bløde og snaskede. Smag til om der skal en smule mere sukker i. Tag af varmen og lad afkøle til stuetemperatur. Blend til en helt ensartet masse. Hvis du gerne vil have helt glatte ispinde, kan man lige sende massen en tur gennem en si. Smag til med citron- eller lime-saft. Hæld i ispinde-forme (eller en større form) og stil i fryseren til de er helt frosne (min. 4 timer og gerne natten over), inden de spises.

Lime paleta
Lime-paletas (ca. 8 stk):
9-10 lime
3 dl vand
150 g sukker

Skær de mange limefrugter over og pres saften ud af dem (jeg brugte en almindelig citronpresser. Det er hårdt arbejde). Kom saft, vand og sukker i en lille gryde, kog op og lad simre et par minutter til sukkeret er opløst. Tag af varmen, lad afkøle til stuetemperatur, hæld i is-pindeforme eller en anden form og frys i mindst fire timer eller natten over, inden de spises.


Rabarber paleta
Rabarber-paletas (ca. 8 stk):
Ca. 500 g rabarber (renset vægt)
100 g sukker + evt. lidt ekstra
1 dl vand
1 spsk citronsaft

Rens rabarberstænglerne og skær dem i ca. 1 cm korte stykker. Kom stykkerne i en lille gryde sammen med vand og sukker. Kog op og lad koge ca. 10 min til rabarberne er helt trevlede og opløste. Smag til om der måske skal lidt mere sukker i. Tag af varmen og lad køle ned til stuetemperatur. Blend til en helt fin masse. Smag til med citronsaft. Hæld massen i is-pindeforme eller en anden form og frys i mindst fire timer og gerne natten over, inden de spises.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte