Gå videre til hovedindholdet

Panzanella med mozzerellaDer er gået helt og aldeles Italien i madlavningen her i huset. Det må være alt det solskin.

Panzanella er ægte toscansk landmandskost og tilmed latterligt nemt at lave. Det vigtigste er at bruge nogle gode tomater, for salaten her bliver ikke bedre, end de tomater er. Den er på en gang let og mættende og tager ikke mere end ½ time at lave fra start til slut, så den er oplagt som hverdagsmad på en dejlig varm dag. Den klassiske salat indeholder hverken kapers, sorte oliven eller mozzerella, meeeen... de ingredienser gør altså ikke salaten ringere, efter min mening.
Panzanella med mozzerella (4 pers.)
Ca. 400 g gode, små tomater
1 rødløg
1 lille bundt basilkum
½ (evt. tørt-gammelt) ciabattabrød (ca. 150 g)
1-2 spsk kapers
3-4 spsk sorte oliven
150 g. mozzarella (jeg brugte mini-mozzarella)
1½ spsk balsamico eddike
5 spsk + 3 spsk  ekstra jomfru olivenolie
Salt & peber
(Jeg har brugt små ramsløgsblomster som spiselig pynt) 

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Riv brødet i mundrette stykker og læg stykkerne på en bageplade. Dryp lidt olivenolie (ca. 5 spsk) og et nip salt over. Stil i ovnen ca. 10 min til brødet er helt sprødt og tørt. Tjek ind i mellem, at brødet ikke bliver for mørkt.

Mens brødet er i ovnen, skæres tomaterne i mindre tern. Kom dem i en si over en skål. Vend dem med lidt salt, og lad dem stå og dryppe af i 10 minutters tid. Tomatsaften skal ikke smides ud, men bruges til dressingen.

Rødløget skæres i tynde skiver. Kom det i en salatskål eller et fad sammen med tomaterne. Bland kapers, oliven og mozzarella i.

Bland tomatsaft, 3 spsk olie og eddike, smag til med salt og peber og vend dressingen i salaten. Det er ikke sikkert, du skal bruge hele dressingen. Server evt. noget af den on the side.

Umiddelbart inden servering, vendes brødet i, og salaten pyntes med basilikum og evt. spiselige blomster som ramsløgsblomster. Serveres straks.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte