Gå videre til hovedindholdet

Thai-inspireret salat med sorte ris, mango og peanuts


Jeg kan mærke, at min krop er ved at gå helt i sommerferie-mode på grund af det her henrivende fantastiske forårsvejr, vi har for tiden, men det er lidt farligt, for der er jo immervæk et par dage til klokken ringer ud i starten af juli. Men det vejr vi har nu kalder jo bare på is og rosé-vin på terassen og vi blev i den grad snydt  for sommer og varme her i DK sidste sommer, hvor vi holdt ferie i Sønderjylland (og fik rugbrødslagkage: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/07/snderjysk-brdtorterugbrdslagkage.html), så i år - hvor vi også holder ferie i DK - må det helt sikker blive bedre (knock on wood, anti-jinx, krydsede fingre).

Salaten her er asiatisk inspireret og passer lige ind som aftensmad i det fine, lune vejr. Det er en simpel, let og sund salat, men mættende på grund af risen og kålen. Og så er peanuts i en salat altid bare et hit hos mig, som det der indslag af noget salt og knasende. Salaten er især god, hvis man lige står med en rest ris fra gårsdagens aftensmåltid - så er den virkelig hurtig at bikse sammen.

Skål på at det gode vejr fortsætter længe endnu!
Thai-inspireret salat (4 pers)
3 dl kogte, afkølede sorte eller brune ris (eller en anden slags "fast" ris; basmati- og jasminris duer ikke her)
4 gulerødder
½ rød spidskål
1 mango
1 dl saltede peanuts (eller lidt mere)

Dressing:
Saft fra 1 lime
3 spsk olivenolie
½ tsk sesamolie eller jordnøddeolie
5 spsk sød chili-sauce
1 tsk sukker

Desuden:
Frisk koriander og/eller mynte

Kog og afkøl risene (eller endnu bedre, brug en ris-rest).

Riv gulerødderne groft. Skær spidskålen så tyndt som muligt. Skræl mangoen, håb på det bedste (halvdelen af min var brun og ubrugelig) og skær mangokødet i små, tynde stave.

Bland ris, gulerødder, kål og mango i en skål.

Bland alle ingredienserne til dressingen og smag til.

Hæld dressingen over salaten, vend rundt og drys salaten med peanuts og lidt grofthakket koriander og/eller mynte.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte