Gå videre til hovedindholdet

Cobb salad med jordbær og blue cheese dressing
Amerikansk mad er måske nok mest kendt for burgere, sandwich og anden fastfood, men de amerikanere kan altså noget med salat. Tag bare chef salad, garden salad, waldorf salad eller den her: Den mægtige Cobb salad.

Cobb salaten blev efter sigende opfundet i 1920'erne på Hollywood Derby Restaurant, hvor kokkene, der ikke selv havde fået noget at spise under serveringen, omkring midnat mixede forskellige rester fra dagens menu med lidt bacon og dressing - et voila: Cobb salaten var født (Cobb var navnet på restaurantens ejer).

I den klassiske Cobb salad er der smuldret blå ost. Det behøver jeg ikke spørge mine børn, om de bryder sig om, for det ved jeg så sikkert som amen i kirken, at de ikke gør. Derfor er den blå ost her serveret som en blue cheese dressing on the side. Det synes jeg til gengæld også er virkelig lækkert, og dressingen giver med sin på en gang cremede og skarpe smag lidt kant til salaten. Men man kan også fint bruge en god købe-dressing eller lave en anden dressing, f.eks. ranch dressing, som altid er lækker (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/08/vegetar-chef-salad-med-ranch-dressing.html). 

I den originale version er der ikke jordbær i salaten, men altså: Det er jordbærsæson nu, og så skal der bare proppes jordbær i alt, hvad der overhovedet kan komme jordbær i. Jordbærerne fungerer rigtig fint her, som et lille sødt element, blandt de mere salte smage i salat og dressing. 


Cobb salad med jordbær og blue cheese dressing (4 pers)
Salat:
1 iceberg salat
3 æg
125 g bacon (1 pakke)
3 kyllingebryster
2 spsk olivenolie
4-5 tomater (jeg brugte tomater i forskellige farver)
2 avocadoer
250 g jordbær
35 g pinjekerner (1 pose)
Frisk timian/spiselige blomster til pynt

Dressing:
½ dl mælk
1 tsk lys eddike
½ dl creme fraiche
2 spsk mayo
½ tsk sukker
1 tsk løgpulver
Salt & peber
75 g gorgonzola

Salat:
Forbered først alle elementerne: Kog æggene til de er hårdkogte (ca. 12 min). Krydr kyllingestykkerne med salt og peber og steg dem møre på en varm pande med lidt olivenolie. Steg baconen sprød, enten på en pande eller i ovnen (200 grader i ca 12 min). Rist pinjekernerne et par minutter på en tør, varm pande til de tager lidt farve. Lad det hele køle lidt ned til stuetemperatur, før salaten samles.

Skær salaten i rustikke stykker, og bred den ud på bunden af en stor skål. Skær nu hver for sig æg, kylling, tomat, jordbær og avocado i tern og fordel dem over salten i "striber" (se billedet). Knæk baconen i mindre og fordel også disse stykker i en stribe. Drys de ristede pinjekerner over og pynt evt. med spiselige blomster og lidt timian over kyllingen.

Dressing:
Bland mælk, eddike, creme fraiche og mayo godt i en skål. Bland sukker og løgpulver i og smag til med salt og peber. Smuldr gorgonzolaen og bland den i dressingen. Smag til igen. Opbevares på køl indtil servering. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)