Gå videre til hovedindholdet

Cobb salad med jordbær og blue cheese dressing
Amerikansk mad er måske nok mest kendt for burgere, sandwich og anden fastfood, men de amerikanere kan altså noget med salat. Tag bare chef salad, garden salad, waldorf salad eller den her: Den mægtige Cobb salad.

Cobb salaten blev efter sigende opfundet i 1920'erne på Hollywood Derby Restaurant, hvor kokkene, der ikke selv havde fået noget at spise under serveringen, omkring midnat mixede forskellige rester fra dagens menu med lidt bacon og dressing - et voila: Cobb salaten var født (Cobb var navnet på restaurantens ejer).

I den klassiske Cobb salad er der smuldret blå ost. Det behøver jeg ikke spørge mine børn, om de bryder sig om, for det ved jeg så sikkert som amen i kirken, at de ikke gør. Derfor er den blå ost her serveret som en blue cheese dressing on the side. Det synes jeg til gengæld også er virkelig lækkert, og dressingen giver med sin på en gang cremede og skarpe smag lidt kant til salaten. Men man kan også fint bruge en god købe-dressing eller lave en anden dressing, f.eks. ranch dressing, som altid er lækker (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/08/vegetar-chef-salad-med-ranch-dressing.html). 

I den originale version er der ikke jordbær i salaten, men altså: Det er jordbærsæson nu, og så skal der bare proppes jordbær i alt, hvad der overhovedet kan komme jordbær i. Jordbærerne fungerer rigtig fint her, som et lille sødt element, blandt de mere salte smage i salat og dressing. 


Cobb salad med jordbær og blue cheese dressing (4 pers)
Salat:
1 iceberg salat
3 æg
125 g bacon (1 pakke)
3 kyllingebryster
2 spsk olivenolie
4-5 tomater (jeg brugte tomater i forskellige farver)
2 avocadoer
250 g jordbær
35 g pinjekerner (1 pose)
Frisk timian/spiselige blomster til pynt

Dressing:
½ dl mælk
1 tsk lys eddike
½ dl creme fraiche
2 spsk mayo
½ tsk sukker
1 tsk løgpulver
Salt & peber
75 g gorgonzola

Salat:
Forbered først alle elementerne: Kog æggene til de er hårdkogte (ca. 12 min). Krydr kyllingestykkerne med salt og peber og steg dem møre på en varm pande med lidt olivenolie. Steg baconen sprød, enten på en pande eller i ovnen (200 grader i ca 12 min). Rist pinjekernerne et par minutter på en tør, varm pande til de tager lidt farve. Lad det hele køle lidt ned til stuetemperatur, før salaten samles.

Skær salaten i rustikke stykker, og bred den ud på bunden af en stor skål. Skær nu hver for sig æg, kylling, tomat, jordbær og avocado i tern og fordel dem over salten i "striber" (se billedet). Knæk baconen i mindre og fordel også disse stykker i en stribe. Drys de ristede pinjekerner over og pynt evt. med spiselige blomster og lidt timian over kyllingen.

Dressing:
Bland mælk, eddike, creme fraiche og mayo godt i en skål. Bland sukker og løgpulver i og smag til med salt og peber. Smuldr gorgonzolaen og bland den i dressingen. Smag til igen. Opbevares på køl indtil servering. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte