Gå videre til hovedindholdet

Fredags-drink: Kalimotxo - og en boganmeldelse

Jeg er lige blevet færdig med at læse den fremragende "Folkets skønhed" af Merete Pryds Helle. Romanen bygger på forfatterens egen families historie og kunne nærmest ikke blive mere grum. Det er helt utroligt at tænke på, at historien starter i Danmark - nærmere bestemt på Langeland - for mindre end et århundrede siden, hvor lussingerne falder i en lind strøm, og piger ikke har noget at skulle have sagt og bliver krænket på utallige måder. Jeg tog ihvertfald mig selv i at sidde og blive enormt taknemmelig for de rødstrømper og feminister, der har kæmpet - og stadig kæmper - for kvinders rettigheder, der (ligesom rettigheder i det hele taget) ikke kan tages for givet.

Jeg blev helt, helt opslugt af bogen og af hovedpersonen Marie, som man følger fra den hårde og ludfattige barndom på Langeland i 1930'erne og frem til hun sidder (eller rettere stæser rundt) som hjemmegående husmor i København i '70'erne. Pryds Helle fortæller sin historie smukt og nøgternt. Jeg har ikke læst noget af hende før, men har helt bestemt fået lyst til at læse mere af hende. Anbefalet på det varmeste!

Drinken her har absolut intet som helst med "Folkets skønhed" at gøre og skyldes udelukkende inspiration fra vores nylige ferie på Mallorca, hvor kalimotxo er et stort hit (og ja, det staves sådan og skyldes ikke en fuldemandsstavefejl. Hvordan det udtales ved jeg dog ikke). Det er en mild og læskende drink, som passer fint til en varm dag.


Kalimotxo (1 glas)
1 del kold rødvin
1 del kold cola
Isterninger

Fyld et glas med isterninger og fyld op med halvt cola, halvt rødvin. Rør om og nyd straks. Olé!


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)