Gå videre til hovedindholdet

Grove burgerboller


Grillsæsonen er over os, selvom vejret desværre ikke helt følger trop. Og hvis man gerne vil gøre lidt ekstra ud af grill-tilbehøret kan jeg anbefale, at man tager sig tid til at bage sine egne burgerboller. Selvom det er mere besværligt, så er de bare bedre og meget mere spændende end dem, man kan købe i en pose i supermarkedet. Hvis man bager en ordentlig portion, kan de også fint fryses ned, og så bare tøes op næste gang menuen står på burger.

Opskriften er en videreudvikling af den, man kan finde i de herre Brdr. Prices dejlige kogebog "Prices diner" - dog med lidt mindre smør og mere groft mel end i deres version, men stadig med en "blød og venlig skorpe", som de så poetisk udtrykker det i bogen.


Grove burgerboller (ca. 8 stk)
25 g. gær
3 dl. mælk
200 g. grahamsmel
300 g. hvedemel + ekstra til udrulning
1 tsk salt
1 tsk sukker
25 g. blødt smør
1 æg
Evt. sesamfrø

Lun mælken i mikroovn eller en gryde til det er lillefingervarmt. Hæld mælken i en røreskål og opløs gæren heri. Tilsæt grahamsmel, salt, sukker og det meste af hvedemelet og rør eller ælt dejen godt igennem - ca. 8 min. Hvis dejen er meget klistret tilsættes det sidste hvedemel. Herefter røres eller æltes det bløde smør grundigt i, til det er helt opløst i dejen. 

Dejen hæver nu overdækket på et lunt sted i 1 time. Herefter deles dejen i 8 stykker, som formes til flade boller og efterhæver ½ time under et rent klæde på en bageplade med bagepapir på. 

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys evt. med sesamfrø. Bages 12-15 minutter. Hold øje med de ikke bliver for mørke.  

Når bollerne er kommet ud af ovnen, skal de køle af på en rist med et rent viskestykke over, så dampen gør dem bløde i stedet for sprøde.

Bollerne kan sagtens fryses og lunes igen ved en senere lejlighed.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte