Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk risnudelsalat med krydderurter og kokosmælkdressing


Den britiske 90'er supermodel Kate Moss skulle engang have sagt: "Nothing tastes as good as skinny feels". 

Nu har jeg aldrig været skinny, men helt overordnet har jeg det desværre nok lige modsat - at mad smager så godt, at det er værd at være lidt kvabset for. Nu er det imidlertid kommet så vidt, at jeg har svært ved at passe mit sommertøj fra sidste år og gemmer mig, når nogen hiver et kamera frem. Derfor er jeg sammen med et par af mine kolleger, som også føler sig vægtmæssigt udfordrede, gået på det, jeg har døbt "Dansk Folkeparti-kuren". Den går i sin rørende enkelthed ud på, at vi vejer os hver mandag. Det eksakte tal må man gerne holde for sig selv, men hvis vægten er steget, skal man indbetale 100 kr. til Dansk Folkeparti, som ingen af os er tilhængere af. Hvordan man vil tabe sig, er op til én selv. For mit vedkommende, bliver det noget helt klassisk med at spise mindre og sundere og bevæge mig mere. Vægten må gerne stå stille eller været for nedadgående selvfølgelig; man må bare ikke have taget på - for så skal man punge ud. Vi håber, det ekstra incitament med at skulle af med en klump penge til noget, man helst ikke vil støtte, kan hjælpe os godt på vej.

Ideen er hermed givet videre til frit brug - man er selvfølgelig velkommen til at bytte navnet ud med et andet parti eller en forening, man er mindre begejstret for. 

Dagens ret er en thailandsk risnudelsalat med masser af grønt, og den smager så godt, at det ingenlunde føles som slankemad. Dog skal man (læs: jeg) nok spare lidt på den lækre, cremede kokosmælkdressing, og lade andre, der bedre kan tåle den slags, tage for sig af den. 


Risnuddelsalat med krydderurter og kokosmælkdressing (2 pers.)

Risnuddelsalat med krydderurter
100 g. risnudler
½ agurk
1 stor gulerod
2 stængler forårsløg
1 medium stærk rød chili
En håndfuld frisk koriander
En håndfuld frisk mynte
En håndfuld frisk thai basilikum
Evt. peanuts
Evt. ristede løg

Læg risnudlerne i en skål med koldt vand, og lad dem stå 10 minutter. Imens forberedes grøntsagerne. Agurken skæres midt over, kernerne i midten fjernes og kasseres, og resten af agurken skæres i tynde skiver. Guleroden skrælles og skæres i fine aflange stykker, eller (som gjort på billedet) man bruger en spiralizer til at lave lange tynde strimler. Forårsløget renses og skæres i tynde skiver.

Når risnudlerne har trukket i det kolde vand, hældes vandet fra, og nudlerne overhældes med kogende vand. Lad stå 1 minut, og hæld så vandet fra, og dræn nudlerne godt i en si. 

Anret nudlerne på tallerkner eller på et fad, og læg grøntsager og krydderurter ovenpå. Ønsker man ekstra knas, kan man drysse med peanuts eller ristede løg (det glemte jeg ærgerligt nok, da jeg skulle skyde billede til opskriften. Big mistake, huge). 

Kokosdressing
1 ds kokosmælk
1 spsk sukker
1 tsk salt
Saft fra ½ lime

Hæld kokosmælken i en gryde og drys sukker og salt i. Kog mælken op under omrøring, og lad simre ca. 10 minutter til mælken begynder at tykne lidt Herefter køles dressingen ned til stuetemperatur. Inden den skal bruges, smages den til med lidt lime-saft og evt. lidt mere salt. Hældes over salaten umiddelbart inden den skal spises.

Denne opskrift giver en meget stor portion dressing, som dog kan holde sig nogle dage på køl og bare lige skal røres op, før den skal bruges.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b