Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk risnudelsalat med krydderurter og kokosmælkdressing


Den britiske 90'er supermodel Kate Moss skulle engang have sagt: "Nothing tastes as good as skinny feels". 

Nu har jeg aldrig været skinny, men helt overordnet har jeg det desværre nok lige modsat - at mad smager så godt, at det er værd at være lidt kvabset for. Nu er det imidlertid kommet så vidt, at jeg har svært ved at passe mit sommertøj fra sidste år og gemmer mig, når nogen hiver et kamera frem. Derfor er jeg sammen med et par af mine kolleger, som også føler sig vægtmæssigt udfordrede, gået på det, jeg har døbt "Dansk Folkeparti-kuren". Den går i sin rørende enkelthed ud på, at vi vejer os hver mandag. Det eksakte tal må man gerne holde for sig selv, men hvis vægten er steget, skal man indbetale 100 kr. til Dansk Folkeparti, som ingen af os er tilhængere af. Hvordan man vil tabe sig, er op til én selv. For mit vedkommende, bliver det noget helt klassisk med at spise mindre og sundere og bevæge mig mere. Vægten må gerne stå stille eller været for nedadgående selvfølgelig; man må bare ikke have taget på - for så skal man punge ud. Vi håber, det ekstra incitament med at skulle af med en klump penge til noget, man helst ikke vil støtte, kan hjælpe os godt på vej.

Ideen er hermed givet videre til frit brug - man er selvfølgelig velkommen til at bytte navnet ud med et andet parti eller en forening, man er mindre begejstret for. 

Dagens ret er en thailandsk risnudelsalat med masser af grønt, og den smager så godt, at det ingenlunde føles som slankemad. Dog skal man (læs: jeg) nok spare lidt på den lækre, cremede kokosmælkdressing, og lade andre, der bedre kan tåle den slags, tage for sig af den. 


Risnuddelsalat med krydderurter og kokosmælkdressing (2 pers.)

Risnuddelsalat med krydderurter
100 g. risnudler
½ agurk
1 stor gulerod
2 stængler forårsløg
1 medium stærk rød chili
En håndfuld frisk koriander
En håndfuld frisk mynte
En håndfuld frisk thai basilikum
Evt. peanuts
Evt. ristede løg

Læg risnudlerne i en skål med koldt vand, og lad dem stå 10 minutter. Imens forberedes grøntsagerne. Agurken skæres midt over, kernerne i midten fjernes og kasseres, og resten af agurken skæres i tynde skiver. Guleroden skrælles og skæres i fine aflange stykker, eller (som gjort på billedet) man bruger en spiralizer til at lave lange tynde strimler. Forårsløget renses og skæres i tynde skiver.

Når risnudlerne har trukket i det kolde vand, hældes vandet fra, og nudlerne overhældes med kogende vand. Lad stå 1 minut, og hæld så vandet fra, og dræn nudlerne godt i en si. 

Anret nudlerne på tallerkner eller på et fad, og læg grøntsager og krydderurter ovenpå. Ønsker man ekstra knas, kan man drysse med peanuts eller ristede løg (det glemte jeg ærgerligt nok, da jeg skulle skyde billede til opskriften. Big mistake, huge). 

Kokosdressing
1 ds kokosmælk
1 spsk sukker
1 tsk salt
Saft fra ½ lime

Hæld kokosmælken i en gryde og drys sukker og salt i. Kog mælken op under omrøring, og lad simre ca. 10 minutter til mælken begynder at tykne lidt Herefter køles dressingen ned til stuetemperatur. Inden den skal bruges, smages den til med lidt lime-saft og evt. lidt mere salt. Hældes over salaten umiddelbart inden den skal spises.

Denne opskrift giver en meget stor portion dressing, som dog kan holde sig nogle dage på køl og bare lige skal røres op, før den skal bruges.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)