Gå videre til hovedindholdet

Chili con carne med kaffe og chokoladeI anden del af kaffe-temaet her på bloggen skal kaffen bruges i det salte køkken. Jeg har set flere lovende opskrifter rundt omkring på en såkaldt "Coffee rub" til steaks og kylling, men jeg tror, sådan en opskrift lige skal gemmes til det bliver grill sæson igen (jeg er ikke hel års griller - desværre).

Men videre til chili con carne. Det er sådan en rigtig god og nem hverdagsret, men jeg synes, den kan være svær at få til at smage helt rigtigt, uden at den skal stå og simre i timevis - og ofte smager den bedst dagen efter, den er lavet. Men her er kaffe sammen med chokolade vores ven. De to er nemlig med til at intensivere smagene i chilien - uden at den kommer til at smage af hverken kaffe eller chili. Umami, kan man nok kalde det de to bidrager med.

Der indgår en hel del krydderier i denne opskrift. Hvis du mangler en eller to af dem, så don't sweat it - bare fyr lidt mere i af de andre krydderier. Husk også endelig en masse tilbehør, som er et hit hos både børn og voksne. 

Chili'en her smager også godt på andendagen, så lav en stor portion!
Chili con carne med kaffe og chokolade (6-8 pers)
1 stort rødløg (eller 2 mindre)
1 spsk jomfru olivenolie
400 g hakket oksekød
1 rød peber
1 dl stærk kaffe 
1-2 tsk chilipulver, gerne chipotle
1-2 tsk spidskommen
1-2 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk paprika
2 tsk løgpulver
2 tsk hvidløgspeber
2 tsk oregano
1 lille ds tomatpure
2 ds hakket tomat
2 spsk brun farin 
1 ds bønner (f.eks. black beans, kidney beans eller chili beans)
25-40 g mørk chokolade
Salt & peber

Forslag til tilbehør:
Ris
Avocado i tern
Rødløg i tern
Creme fraiche
Frisk koriander
Majs
Tortillachips!
Lime
Revet cheddarost
Frisk chili i tynde skiver
Mexikansk øl eller måske en shandy

Instruktioner:
Hak løget i små tern. Varm olien i en stor gryde og steg løgene heri ved middelvarme, til de er gennemsigtige og gennemsigtige. Kom herefter alle krydderierne i (chilipulver, spidskommen, koriander, kanel, paprika, løgpulver, hvidløgspeber og oregano), og lad dem stege med et par minutter.

Kom kødet i og brun det godt igennem. Skær imens peberfrugten i tern, og når kødet er brunet kommes peberfrugten i. 

Kom tomatpure og kaffe i og rør rundt, så det bliver blandet godt i. Kom herefter de 2 ds hakket tomat og farin i og rør om. 

Lad herefter chilien simre 20 min med låg på - gerne længere tid om muligt. 

Dræn bønnerne og kom den i chilien. Smag til med salt og peber - og kom herefter chokoladen i lidt ad gange. Smag til mellem hvert stykke chokolade og stop med at putte chokolade i, når chilien er lige i øjet (altså i overført betydning).

Server med en masse lækkert tilbehør.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)