Gå videre til hovedindholdet

Hawaiansk huli huli kylling med ananas


Jeg kan næsten ikke magte, at broderparten af denne sommer allerede er forbi. Sådan har jeg det vist hvert år, når sommeren så småt går på hæld, men jeg glemmer det (heldigvis) bare fra år til år. 

En måde at fastholde sommeren på lidt endnu er på madfronten, hvor man kan søge inspiration fra varmere himmelstrøg, som f.eks. Hawaii. Jeg synes, Hawaii er lidt underkendt rent madmæssigt (jeg kommer ihvertfald umiddelbart som det første til at tænke på Hawaii pizza, selvom det dybest set vist ikke har meget med Hawaii at gøre), men der skulle være meget godt at komme efter på øgruppen rent kulinarisk, så det vil jeg lige få undersøgt nærmere. Indtil videre er jeg faldet over denne grillede kyllingeret med friske ananas, som er temmelig forrygende - især hvis man har mulighed for at tilberede ananas og kylling på en grill (stegepande går dog også an). Vi fik ris til retten og tog lidt soyasauce og sød chilisauce i brug som en slags dyppelse til retten. En kartoffelsalat ville også være god hertil, men jeg ved ikke, hvor hawaii'ansk det lige er.

"Huli-huli" betyder i øvrigt "Vend-vend" på hawaiiansk, fordi kyllingestykkerne skal vendes på grillen (ligesom alt andet mad på en grill?) og pensles med rå mængder af lækker marinade. Det smager af sommer og er krydet uden at være stærkt. Hauʻoli i kāu papaʻaina!
Hawaiansk huli huli kylling med ananas (4 pers)
4 stk kyllingebrystfileter (ca 450 g)
1 dl saft fra dåseananas
½ dl soyasauce
3 spsk farin eller sukker
½ dl ketchup
½ dl kyllingebouillon
1 fed finthakket hvidløg
1 cm frisk, finthakket ingefær
½ frisk ananas

Tilbehør:
Ris
Soyasauce, sød chilisauce eller lign.
Forårsløg i tynde skiver

Instruktioner:
Skær kyllingen i mindre stykker (ca 4 stykker hver, så de er ca 2x4 cm).

Bland ananassaft, soyasauce, farin (eller sukker), ketchup, bouillon og finthakket ingefær og hvidløg godt i en stor skål. Hæld halvdelen af denne marinade over i en anden skål og sæt den på køl (det skal bruges til at pensle kyllingestykkerne med, mens de grilles). Kom kyllingestykkerne i resten af marinaden. Vend godt rundt, så alle stykker er dækkede, dæk skålen til og stil den på køl - mindst 1 time og gerne natten over.

Rens og skær frisk ananas i stykker på størrelse med kyllingestykkerne. Varm grillen/en grillpande/en almindelig pande godt op og grill ananassen over en god varme - ca 3 minutter på hver side, men hold øje med de ikke bliver brændte. Læg de færdige ananas på en tallerken og stil til side. Tag kyllingestykkerne op af marinaden og grill/steg også dem ca. 3-4 min på hver side - eller til de er netop gennemstegte. Vend dem hyppigt og brug den overskydende marinade til at pensle rundhåndet på kyllingestykkerne hver gang, de er blevet vendt. 

Server straks med ananasstykkerne, ris, soyasauce, sød chilisauce eller lignende, samt forårsløg i tynde skiver. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)