Gå videre til hovedindholdet

Halloumi-deller og knuste kartofler med salsa verde
Jeg har i et stykke tid gået og luret på at lave nogle  grøntsagsdeller uden nødder i, for frem til engang næste år (hvor nøddeafgiften sættes ned - halleluja), er de skønne nødder fortsat temmelig dyre. Jeg så så nogle nemme halloumi-deller på den over-smukke madblog Green Kitchen Stories (https://greenkitchenstories.com/), som jeg tænkte, jeg kunne tilsætte nogle ekstra grøntsager, så i denne udgave er der også squash og gulerødder og et par andre små-ændringer i forhold til originalen. 

Halloumi-dellerne bliver sprøde udenpå og bløde indeni,  cirka ligesom rigtige frikadeller. De er dog ikke en decideret smagseksplosion, da både gulerødder og squash er lidt ferske i smagen. Men det ferske opvejes til fulde af den salte og lidt skarpe salsa verde. Alternativt kan man tilsætte lidt ekstra krydderier til dellerne, f.eks. hakket frisk persille eller koriander.

Jeg elsker knuste kartofler, men navnet får mig altid til at tænke på, om de har kærestesorg eller lige er blevet fyrret eller hvad de egentlig er knuste over, men uanset hvad er de nemme, lækre og sprøde. Alt i alt en virkelig god vegetarisk aftensmad.
Halloumi-deller og knuste kartofler med salsa verde (4 pers)
Halloumi-deller:
1 stor squash (ca 300 g)
2 gulerødder (ca 150 g)
250 g halloumi
2 æg
50 g havregryn
75-100 g hvedemel (evt. halvt groft hvedemel og almindeligt)
Salt & peber
Olivenolie til stegning

Knuste kartofler:
1 kg små kartofler (gerne nogle, der ikke skal skrælles)
½ dl olivenolie
Salt & peber 

Salsa verde:
Et bundt bredbladet persille
1 spsk kapers
1-2 fed hvidløg
½ dl god jomfru olivenolie
Saft fra ½ frisk citron 
Salt

Instruktioner:
Start med kartoflerne, og imens de koger og bager, kan man lave halloumi-dellerne. 

Knuste kartofler:
Skræl eller rens kartoflerne . Hvis de er store, skærres de i halve. Kog dem herefter til de lige er mørre - det tager som regel 15-20 min. Pas dog på at de ikke koger helt ud, men stadig er faste. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Hæld vandet fra kartoflerne (tøhø), og lad dem tørre 5 minutter i gryden. Kom dem over på en bageplade med bagepapir, så de ligger med lidt mellemrum. Mas dem herefter med gaffel eller kartoffelmoser, men ikke så hårdt at de falder helt fra hinanden (giv dem et bestemt tryk, men med følelse). Lad dem igen tørre 2-3 min - så bliver de ekstra sprøde. Dryp olivenolie over (med en teske eller fingrene), og krydr med salt og peber. Sæt dem i ovnen i 30-40 min til de er gyldne og helt sprøde - mmmm.

Halloumi-deller:
Mens kartoflerne koger, laves halloumi-delle-dejen.
Riv sqaushen på den grove side af et rivejern og vrid så meget væde som muligt ud af den. Læg den revne squash på køkkenrulle, mens også gulerødder og halloumi rives - også på den grove side af rivejernet. 

Bland squash, gulerødder og halloumi i en stor skål. Kom æg, mel, havregryn, salt og peber i og bland godt. Lad stå og trække 5 min - og kom evt lidt ekstra mel i, hvis dejen er så våd, at den er usammenhængende.

Form små frikadeller og steg dem ved relativt høj varme i en pande med lidt olivenolie - ca. 4 min på hver side. 

Salsa verde:
Kom alle ingredienser på nær salt i en blender og blend godt igennem til en næsten glat masse. Smag til med salt.

Server så snart kartofler og frikadeller er færdige, så de er dejligt varme og sprøde.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)