Gå videre til hovedindholdet

Tarte flambée / Flammkuchen

Foreløbigt sidste indlæg med tysk tema!

Men faktisk kommer ide'en til indlægget slet ikke fra vores nylige (alt for våde og kolde) ferie i (iøvrigt dejlige) Tyskland, men derimod fra min gode, tidligere kollega Claus, der ligesom jeg selv er glad for at prøve nye retter og foreslog mig at kreere en nordisk udgave af en flammkuchen/tarte flambée. Det forslag, syntes jeg, lød fantastisk, men jeg havde bare aldrig smagt helt traditionel tarte flambée/flammkucken før, så jeg tænkte, jeg hellere måtte prøve det først, før jeg begyndte at eksperimentere med formen. Und oh mein Gott, det smager jo helt tosset godt! Og er desuden så nemt at lave, at det også er en god hverdagsret. 

Tarte flambee/Flammkuchen er en tysk-fransk specialitet, som umiddelbart minder meget om en pizza med sin tynde, sprøde brødbund, men den er mere "voksen" med sit meget sinmple fyld af creme fraiche, røget bacon, løg og lidt krydderier. Jeg kommer helt sikkert til at lave Flammkuchen mange gange i mit liv.

Så opskriften herunder er helt old school/traditionel, men stay posted for en nordisk version af denne skønne spise her på bloggen på et senere tidspunkt. Og en stor tak for inspirationen til Claus - og for at have introduceret mig til denne lækre og nemme ret!
Tarte flambée/ Flammkuchen (2-3 pers)
Dej:
2 dl vand
20 g gær
½ tsk sukker
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
 Ca 300 g pizzamel/ tipo 00 + ekstra til udrulning

Fyld:
3 spsk creme fraiche
1 pk bacon i tynde skiver (ca 125 g)
1 rødløg
Muskatnød (kan udelades)
Friskkværnet peber

Instruktioner:
Opløs gæren i vandet og tilsæt olie, sukker, salt og mel. Ælt dejen godt igennem, og lad den herefter hæve under et klæde i 1 times tid.

Varm ovnen op til 225 grader varmluft med en bageplade i ovnen.

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tynd pizza og kom den forsigtigt over på et stykke bagepapir.

Fordel creme fraichen i et tyndt lag over pizzaen. Skær løget i tynde skiver og baconen i mindre stykker, og fordel også disse over pizzaen. Riv lidt muskatnød over og et godt drys peber.

Bag midt i ovnen til bunden er gennembagt og sprød i kanterne. Spises straks (men rester smager også godt varmet op dagen efter).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)