Gå videre til hovedindholdet

Biryani med grøntsager og sprødstegte løgBiryani er en skøn, nem og aromatisk indisk risret. Retten laves normalt med marineret kylling eller kogte æg, men her er den dog i en helt vegetarisk version med masser af grøntsager.  

Der indgår rigtig mange krydderier i retten, ligesom der gør i de fleste rigtigt gode indiske opskrifter. Krydderierne er dog nemme at få fat i, og mange har man nok i forvejen. I en snæver vending (og det er sikkert helligbrøde at sige), kan man godt nøjes med at købe en god garam masala, som fås i de fleste større supermarkeder, og så fyre en god portion af den i. De sprødstegte løg er heller ikke strengt nødvendige for en god biryani-oplevelse, så de kan også udelades, men de giver en dejlig sprødhed til retten. Under alle omstændigheder skal man ikke spare tilbehøret, for lunt naan brød, friske krydderurter og sprøde nødder løfter retten op til nye højder.
अपने भोजन का आनंद लें
Biryani med grøntsager og sprødstegte løg (4-6 pers)
Til risen:
4 dl basmatiris
1 spsk ghee eller smagsneutral olie
1 laurbærblad
2 kanelstænger eller 1 tsk stødt kanel
2 tsk gurkemeje
4 kardemommekapsler eller 1 tsk stødt kardemomme
3 tsk garam masala
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
1½ tsk salt

Grøntsager:
1 spsk ghee eller smagsneutral olie
1 finthakket fed hvidløg
2 tsk garam masala
1 rød peberfrugt i små tern
1 stor gulerod, skrællet og i mindre tern
½ broccoli i mindre "buketter" 
250 g champignon, renset og skåret i tynde skiver
2 dl frosne ærter, optøet

Sprødstegte løg (kan undlades):
3-4 løg i tynde skiver
Ca 5 dl smagsneutral olie til stegning (f.eks. raps- eller majsolie)

Til servering:
Salte cashewnødder
Lune naan brød (færdigkøbte eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/03/naan.html)
Hakkede, friske krydderurter, f.eks. mynte eller koriander
Neutral yoghurt (god hvis nogen i selskabet har det hårdt med lidt spicy mad)

Instruktioner:
Rens og klargør grøntsagerne først - så er resten af retten hurtig og nem at lave.

Til risen:
Skyl risen godt igennem i en fintmasket si.

Varm ghee/olie i en gryde og kom alle krydderierne (pånær salt) i og varm dem godt igennem under omrøring. Kom herefter også risen i, og lad den stege med ved middel varme og under omrøring et par minutter. Kom herefter 8 dl vand og 1 tsk salt i gryden og bring den i kog med låg på (det koget voldsomt op, så gå ikke en lang tur imens). Skru ned til lav varme, og lad risene simre i 12 minutter med låg på. Herefter tages de af varmen og står (stadig med låg på) i ca 10 minutter.

Imens risen koges varmes ghee/olie på en stor pande (der skal kunne indeholde både ris og grøntsager). Kom hakket hvidløg og garam masala på panden og steg igennem ved middelvarme i 2-3 minutter under omrøring. Kom champignon, peberfrugt, gulerod og broccoli på panden, og steg det ved lidt højere varme i 7-8 minutter, eller til de netop er mørre. Kom ærterne i, og lad dem blive varme.

Hvis der skal laves sprødstegte løg til retten, varmes olien hertil godt op i en pande, og løgskiverne kommes i. Skru lidt ned for varmen, og steg løgene under omrøring til de er mørke og helt gennemstegte. Tag dem op med en hulske, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Olien bliver meget varm, så vær forsigtig med den ("Ja, mor!"), og lad den afkøle, inden den kasseres.

Tag låget af risen og brug en gaffel til at ligesom fluffe den op, så den bliver luftig. Hvis man ikke er så meget for det helt autentiske, indiske look, fjernes kanelstang, laurbærblad og kardemommekapsler. Kom herefter risen over i panden med grøntsager, og vend forsigtigt det hele sammen, så risen ikke bliver mast sammen, men forbliver luftig. Smag til med lidt salt.

Serveres straks med et hav af skønt tilbehør og gerne en kold Indian pale ale.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)