Gå videre til hovedindholdet

Espresso browniesJeg er åbenbart sådan én, der godt kan lide at køre temaer på bloggen. Senest et Tyskland-tema og tidligere f.eks. et De dødes dag-tema, et rabarber-tema, et Indien-tema og et ahornssirup-tema. Her forleden morgen fik jeg så en helt fantastisk ide til et nyt tema. Faktisk kan jeg ikke forstå, at jeg ikke har fået den før. Og ide'en er (drum roll, please): Kaffe-tema! Og selv tak! Og det var da så lidt!

Forleden, mens jeg drak dagens første kop kaffe, faldt det mig nemlig ind, at kaffe både bruges i det søde og det salte køkken, især i Mellem- og Sydamerika, og at det kunne være sjovt at prøve at lave sådan nogle retter. Hvis der er kaffe i, kan det jo ikke gå helt galt, skulle man synes.

Vi lægger ud med en opskrift fra det søde køkken. Men egentlig er denne her brownie mere intenst chokolade't og snasket end egentlig sød (selvom den selvfølgelig også er sød, som en brownie skal være). Kaffen smager ikke meget tydeligt igennem her, men giver snarere chokoladen en ekstra dimension. Den er god som den er, men endnu bedre med en kugle vanilleis og/eller friske bær til. 
Espresso brownies (9 store stykker)
150 g smør
150 g god, mørk chokolade
175 g sukker
3 tsk instant espressopulver
3 store æg, rumtemperatur
2 spsk usødet kakao
75 g mel

Instruktioner:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft, og for en ca. 20x20 cm kageform med bagepapir. 

Skær smørret i mindre stykker og kom det i en kasserolle sammen med chokoladen, også i mindre stykker. Smelt smør og chokolade over meget lav varme og under omrøring - så det ikke brænder på. 

Når det hele er smeltet, tages kasserollen af varmen, og sukker og espressopulver kommes i. Rør med et piskeris, indtil sukkeret og kaffe er helt opløst i chokoladeblandingen.

Kom æggene i et ad gangen og rør godt mellem hvert æg. 

Bland kakao og mel og si dem i gennem en finmasket si. Bland til mel og kakao lige præcis er blandet i dejen, og der ikke er nogen melklumper. 

Hæld dejen i formen og bag nederst i ovnen i 20-25 min (20 min for en meget snasket brownie som på billedet - 25 min for en mere fast brownie). Hold øje med den ikke bliver mørk i kanterne og kom evt lidt folie over, hvis den gør.

Lad kagen køle af i formen, skær i passende stykker og server gerne med en god is og/eller frugt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)