Gå videre til hovedindholdet

Vietnamesisk iskaffe-isVi er nået til sidste del af kaffe-opskrifterne i denne omgang, og vi slutter med et brag, if I do say so myself. 

Det her nemlig er en kaffe-is, der smager fabelagtigt, ikke krystalliserer, skal fryses direkte i fryseren uden brug af en ismaskine og i det hele taget laves med en latterligt nem opskrift med ganske få ingredienser

Opskriften er inspireret af vietnamesisk iskaffe (se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/vietnamesisk-is-kaffe.html), hvor man søder stærk kaffe med kondenseret mælk. Kondenseret mælk på dåse er en af de der ting, der først er dukket op i butikkerne indenfor de sidste år, men efterhånden kan fås de fleste steder. De står gerne omkring bage-tingene sammen med krymmel, chokoladesauce, osv. (som man jo så lige så godt kan købe lidt af som tilbehør til isen, når man nu er der).

Jeg har (endnu) ikke prøvet at lave denne is med andre smagsvarianter end kaffe, men er sikker på, den også vil være fantastisk i alle mulige andre variationer: Med vanilje, med bær, med chokolade, med nødder, med karamel. Yum!
Vietnamesisk iskaffe-is (knap og nap 1 liter)
2 spsk instant espressopulver
2,5 dl piskefløde
1 ds kondenseret mælk (ca 400 g)
1 tsk vanilleessens (til nøds 1 tsk vanillesukker)
1 spsk ahornsirup (kan udelades)
Evt lidt chokoladekugler eller lign. til pynt

Instruktioner:
Kom espressopulveret i en skål, og opløs det helt i lidt af fløden. Kom resten af fløden i og bland godt. Kom kondenseret mælk og vanilleessens i - bland og smag om der skal lidt ahornsirup i til at søde yderligere. 

Pisk blandingen med en elpisker i 3-4 min til den er let og luftig. Hvis du har god tid, kan du nu lade blandingen køle af i køleskabet en times tid. Ellers beklædes en lille form (med plads til ca. 1 liter) med bagepapir, og isblandingen kommes direkte heri.

Stilles i fryseren mindst 6 timer - eller indtil den er frosset. Vil man pynte med chokoladekugler, skal man lige vente et par timer eller tre med at komme dem på, til isen er stivnet en smule, så de ikke synker til bunds.

Isen er ret medgørlig og bliver ikke meget hård, men tag den ikke ud af fryseren før ca. 5 minutter før, den skal spises, så er den perfekt blød til at skære/scoope i. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)