Bibimbap: Koreansk comfort foodDa min mand og jeg var i Sverige i efterårsferien (oh, those were the days!), spiste vi bl.a. på en rigtig fin, lille sushi restaurant, der lå lige om hjørnet fra vores hotel. Netop som vi var ved at bestille vores mad, fik manden, der sad ved bordet ved siden af os, serveret en stor skålfuld grøntsager og kød med et perfekt spejlet spejlæg ovenpå, og jeg fik mulighed for at udtale ordene: "I'll have what he's having" (bare på dansk/svensk självklart).

Det, han fik, viste sig at være retten bibimbap. Og, nej, det er ikke et navn, jeg bare finder på. Det hedder retten ægte, og det skulle efter sigende betyde "blandede ris". Retten stammer fra Korea og kan vel nærmest kaldes det koreanske svar på biksemad, som man kan lave, når man skal have ryddet op i grøntsagsskuffen. Retten falder i høj grad også ind under kategorien comfort food med dens nærende og varmende blanding af grøntsager, ris, kød og æg. Jeg lavede retten, da vi kom hjem, og den var både nem at lave OG et stort hit hos store såvel som små. 

Bibimbap (4 pers.)
400 g. hakket oksekød
2 fed knust/finthakket hvidløg
Lidt smagsneutral olie
1 spsk soyasauce
1 spsk sesamolie
1 spsk sukker
Salt og peber

1 broccoli
2 gulerødder
½ agurk
Et par håndfulde bønnespirer
2 fed knust/finthakket hvidløg
Lidt smagsneutral olie

4 æg
Lidt smør eller smagsneutral olie

2½ dl basmati-ris

Herudover:
Soya
Chilisauce

Kog risen efter anbefalingerne på pakken (jeg plejer at hælde 2½ dl. skyllet ris i 6 dl. kold, saltet vand i en gryde, lade det koge op og derefter simre 15 min. under låg, slukke for varmen og lade risen stå og trække under låg til resten af maden er klar).

Rens/skræl broccoli og gulerødder og skær i mundrette bidder. Varm lidt olie i en pande og steg hvidløg ved middelvarme et par minutter. Kom herefter gulerødder og broccoli i panden og steg for middelhøj varme til grøntsagerne er gennemvarmede, men stadig ret faste. Kom i en skål og stil til side.

Skær agurken i mundrette bidder, kom i en skål og stil til stede. 

Varm igen lidt olie i panden og steg hvidløg et par minutter heri. Kom så kødet i og brun det over relativt høj varme (kød skal stege, ikke koge, har jeg lært). Når al kødet er brunet kommes de øvrige ingredienser i (soya, sesamolie og lidt sukker) og der steges videre 1-2 minutter. Smag til med salt og peber. Tag kødet af varmen og stil til side.

Steg fire spejlæg. Hvis man vil have en blød blomme, kan man stege æggene lidt hårdt og så undlade at vende dem og tage dem af så snart al æggehviden er stivnet.

Anret i fire skåle: Først grøntsager, inkl. bønnespirer, så ris, dernæst kød og til sidst spejlægget. Server straks med soya og chilisauce.

Kommentarer

Populære indlæg