Gå videre til hovedindholdet

Fem slags crostini

Jeg har aldrig helt fattet forskellen mellem crostini og bruschetta, men lidt hurtig research på nettet viste, at crostini, der betyder "små skorper", er små, tynde skiver brød, der bages sprøde i ovnen og kan serveres kolde eller varme, mens bruschetta er lidt større stykker brød, der grilles, gnides med hvidløg og serveres varme.

Her er fem forskellige bud på nemme crostini. De er fine som små forrets-hapsere, men kan også sagtens udgøre et helt måltid. Man kan enten forberede dem på forhånd og stille hele den imponerende badulje frem på fade på bordet eller man kan stille brød og fyld frem og lade folk selv kreere deres egen crostini (sidstnævnte er klart det sikreste move her i huset).

Fem slags crostini 
Godt groft brød, f.eks. et groft flute. Skær brødet i tynde skiver (ca. 1 cm) og lun det i ovnen ved 175 grader i fem-6 minutter til det er sprødt og lækkert.

Topping 1: Tomat, mozzerella, basilikum
Helt klassisk og mega-lækkert. Skær frisk mozzarella i tynde skiver. Skær tomater i tern og hæld en smule olivenolie over. Krydr med salt og peber og frisk basilikum i strimler. Lad stå nogle minutter og hæld væsken fra. Læg en skive mozzarella på brødt og top af med al den hakkede tomat, der er plads til.

Topping 2: Gorgonzola, pære, valnødder og honning
Skær pæren i tynde skiver. Læg en skive pære på en skive brød. Kom lidt gorgonzola ovenpå. Drys med valnødder og hæld til slut lidt flydende honning over.

Topping 3: Frisk abrikos og gedeost med balsamico glace, mynte og pinjekerner
Skær abrikos og gedeost i tynde skiver og læg dem på en skive brød sammen med et par blade frisk mynte. Dryp lidt balsamico glace (balsamico-eddike kogt ind i 5-10 min., evt. smagt til med lidt honning) over og top af med lidt ristede pinjekerner. 

Topping 4Avocado og dukkah 
Skær en avocado i tynde skiver. Læg avocado på en brødskive, dryp med citronsaft og kom en generøs skefuld dukkah på. Dukkah kan købes færdig eller se opskrift her: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/10/mellemstligt-grntsagsfad-med-tyrkisk.html.

Topping 5: Rørt ricotta med grøntsager
Smag ricotta til med salt, peber og revet skal fra en usprøjtet citron. Smør ricotta på et stykke brød og top med enten tyndt skårne radisser eller grillede grøntsager (jeg har brugt skiver af rød peber og squash vendt i lidt olivenolie og grillet i ovnen).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt