Gå videre til hovedindholdet

Panzanella med mozzerella



Der er gået helt og aldeles Italien i madlavningen her i huset. Det må være alt det solskin.

Panzanella er ægte toscansk landmandskost og tilmed latterligt nemt at lave. Det vigtigste er at bruge nogle gode tomater, for salaten her bliver ikke bedre, end de tomater er. Den er på en gang let og mættende og tager ikke mere end ½ time at lave fra start til slut, så den er oplagt som hverdagsmad på en dejlig varm dag. Den klassiske salat indeholder hverken kapers, sorte oliven eller mozzerella, meeeen... de ingredienser gør altså ikke salaten ringere, efter min mening.
Panzanella med mozzerella (4 pers.)
Ca. 400 g gode, små tomater
1 rødløg
1 lille bundt basilkum
½ (evt. tørt-gammelt) ciabattabrød (ca. 150 g)
1-2 spsk kapers
3-4 spsk sorte oliven
150 g. mozzarella (jeg brugte mini-mozzarella)
1½ spsk balsamico eddike
5 spsk + 3 spsk  ekstra jomfru olivenolie
Salt & peber
(Jeg har brugt små ramsløgsblomster som spiselig pynt) 

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Riv brødet i mundrette stykker og læg stykkerne på en bageplade. Dryp lidt olivenolie (ca. 5 spsk) og et nip salt over. Stil i ovnen ca. 10 min til brødet er helt sprødt og tørt. Tjek ind i mellem, at brødet ikke bliver for mørkt.

Mens brødet er i ovnen, skæres tomaterne i mindre tern. Kom dem i en si over en skål. Vend dem med lidt salt, og lad dem stå og dryppe af i 10 minutters tid. Tomatsaften skal ikke smides ud, men bruges til dressingen.

Rødløget skæres i tynde skiver. Kom det i en salatskål eller et fad sammen med tomaterne. Bland kapers, oliven og mozzarella i.

Bland tomatsaft, 3 spsk olie og eddike, smag til med salt og peber og vend dressingen i salaten. Det er ikke sikkert, du skal bruge hele dressingen. Server evt. noget af den on the side.

Umiddelbart inden servering, vendes brødet i, og salaten pyntes med basilikum og evt. spiselige blomster som ramsløgsblomster. Serveres straks.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)