Gå videre til hovedindholdet

Thai-inspireret salat med sorte ris, mango og peanuts


Jeg kan mærke, at min krop er ved at gå helt i sommerferie-mode på grund af det her henrivende fantastiske forårsvejr, vi har for tiden, men det er lidt farligt, for der er jo immervæk et par dage til klokken ringer ud i starten af juli. Men det vejr vi har nu kalder jo bare på is og rosé-vin på terassen og vi blev i den grad snydt  for sommer og varme her i DK sidste sommer, hvor vi holdt ferie i Sønderjylland (og fik rugbrødslagkage: https://alverdensmad1.blogspot.dk/2017/07/snderjysk-brdtorterugbrdslagkage.html), så i år - hvor vi også holder ferie i DK - må det helt sikker blive bedre (knock on wood, anti-jinx, krydsede fingre).

Salaten her er asiatisk inspireret og passer lige ind som aftensmad i det fine, lune vejr. Det er en simpel, let og sund salat, men mættende på grund af risen og kålen. Og så er peanuts i en salat altid bare et hit hos mig, som det der indslag af noget salt og knasende. Salaten er især god, hvis man lige står med en rest ris fra gårsdagens aftensmåltid - så er den virkelig hurtig at bikse sammen.

Skål på at det gode vejr fortsætter længe endnu!
Thai-inspireret salat (4 pers)
3 dl kogte, afkølede sorte eller brune ris (eller en anden slags "fast" ris; basmati- og jasminris duer ikke her)
4 gulerødder
½ rød spidskål
1 mango
1 dl saltede peanuts (eller lidt mere)

Dressing:
Saft fra 1 lime
3 spsk olivenolie
½ tsk sesamolie eller jordnøddeolie
5 spsk sød chili-sauce
1 tsk sukker

Desuden:
Frisk koriander og/eller mynte

Kog og afkøl risene (eller endnu bedre, brug en ris-rest).

Riv gulerødderne groft. Skær spidskålen så tyndt som muligt. Skræl mangoen, håb på det bedste (halvdelen af min var brun og ubrugelig) og skær mangokødet i små, tynde stave.

Bland ris, gulerødder, kål og mango i en skål.

Bland alle ingredienserne til dressingen og smag til.

Hæld dressingen over salaten, vend rundt og drys salaten med peanuts og lidt grofthakket koriander og/eller mynte.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt